Kiegészítők

Mely mesterséges édesítőszerek biztonságosak és melyek nem?

A táplálékkiegészítők ma már nélkülözhetetlen részét képezik a sportolók táplálkozásának, ezért szinte állandóan találkozunk velük. Ezeknek a kiegészítőknek a célja természetesen a funkcionális használat, még azok számára is, akiknek a szigorú diétás előírások, így nem meglepő, hogy nem tartalmazhatnak több tucat gramm cukrot. Ezért kívánatos a mesterséges édesítőszerek használata.

De melyek alkalmasak, és melyek okozhatnak súlyos egészségügyi szövődményeket? Ezzel foglalkozunk mai cikkünkben, amelyben egy pártatlan és tudományosan megalapozott magyarázatot szeretnénk adni arról, hogy mely édesítőszereket érdemes előnyben részesíteni a táplálékkiegészítőkben.

Az édesítőszerek túlnyomó többsége nem károsítja az egészséget!

Fontos megjegyezni, hogy minden felhasznált édesítőszernek bizonyos hatóságok által jóváhagyottnak kell lennie.(Az Európai Unióban ez az EFSA - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság), különben nem lehetne őket étrend-kiegészítőkben használni. Nos, ha a szükséges jóváhagyások megtörténtek, akkor nem lehet közvetlen kapcsolat egy adott anyag és pl.rákot, feltéve, hogy betartják az ajánlott napi bevitelt, amelyet szintén ez a szervezet határoz meg. Egyes édesítőszerek azonban ellentmondásosabbak, mint mások. Ezért meg kell vizsgálnunk, hogy mit mondanak a vonatkozó tudományos bizonyítékok.

1. Szukralóz - a legelterjedtebb és legbiztonságosabb segédanyag.

  • Kár pontszám: 2
  • 600-szorédesebb, mint a cukor.
  • Tolerálható napi bevitel: 0-15 mg/testtömegkilogramm

A leggyakoribb édesítőszer, amelyet az európai fitnesz-kiegészítők túlnyomó többségében megtalálhat, a szukralóz. Ez a kémiai vegyület körülbelül 600-szor édesebb, mint a hagyományos cukor, és hatalmas előnye, hogy képes változatlanul áthaladni az emésztőrendszeren. Számos ellenző azzal érvel, hogy mivel a szukralóz klórforrás, mérgező lehet a szervezet számára. A fenti mondat azonban világossá teszi, hogy a szukralóz semmilyen módon nem metabolizálódik a szervezetben, ami mutatja ennek a hoaxnak az abszurditását.

A szukralózzal kapcsolatos általános mítoszokkal kapcsolatban a kedvenc mítoszom a puszta a bélmikrobióta pusztulása, ezért egyes sportolók még mindig kerülik a szukralózt. Ez a téves információ a következőkön alapul tudományos tanulmányde ezt patkányokon végezték. Ez önmagában nem számított volna, demaguk a patkányok nagyon sztereotipikus étrendet kaptak, ami következésképpen befolyásolja az eredmények relevanciáját. Valójában az egészséges baktériumok csökkenése még akkor is bekövetkezhet, ha a...ha minden ok nélkül elhagyja a glutént az étrendjéből.

-
A sok szukralózt használó étrend-kiegészítő közül az egyik például a Joint Care Drink, ami az első helyen szerepel a legjobb ízületi táplálékkiegészítők listáján.

Tippünk: Válogatás a piacon kapható legjobb ízületi táplálékokból 2024!

2. Szteviol-glikozidok - még nem jól kutatottak

  • Kár pontszám: 0
  • Édesebb, mint a cukor: 200-szor
  • Tolerálható napi bevitel: 4 mg/testsúlykilogramm

Sok sportoló a növényi eredetű édesítőszert, a szteviol-glikozidokat részesíti előnyben. Bár a stevia természetesen növény, a felhasznált szteviol-glikozidok előállítása már laboratóriumban történik. És bár kissé paradoxnak hangzik, ez az édesítőszer sokkal kevésbé kutatott, mint a sokat szidott aszpartám. De mint rámutatnak szakértői weboldalak, ez az édesítőszer biztonságos, és ha ésszerű mennyiségben használsz vele édesített termékeket, egyáltalán nem történhet semmi bajod. Éppen ellenkezőleg, bizonyíték van arra, hogy a stevia antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antidiabetikus hatásokkal rendelkezik.

-
Ha igazán érdeklik a szteviol-glikozidok, akkor étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthat. Ezeket például a cseh Prom-IN cég gyártja
.

3. Aszpartám - tényleg olyan rossz dolog?

  • Ártalmassági pontszám: 5
  • 200-szorédesebb, mint a cukor.
  • Tolerálható napi bevitel: 0-40mg/kg testtömeg

Az interneten rengeteg félretájékoztatást olvashatunk, amelyek kifejezetten az aszpartámot célozzák. De hol van az igazság? Az aszpartámot becsmérlő tudományos tanulmányok többségét patkányokon végezték, amelyek szervezete kissé eltérő módon metabolizálja ezt az édesítőszert. Ennél is fontosabb, hogy az elfogyasztott aszpartám adagja gyakran rendkívül magas. Természetesen ikonikus az a vizsgálat, amelyben a patkányok olyan mennyiségű aszpartámot fogyasztottak, amely egy 80 kg-os ember esetében körülbelül 2000 doboz ezzel az édesítőszerrel édesített italnak felel meg. Ezért nem meglepő, hogy az aszpartámot a tanulmány szerint rákkeltő hatású..

Egy másik nagyon gyakori mítosz az a gyakran ismételt mondat, hogy az aszpartámEz köztudottan erősen mérgező és halálos kimenetelű. A legtöbb ilyen weboldal azonban elfelejti hozzátenni, hogy ez a mennyiség olyan kicsi, hogy egy pohár gyümölcslé elfogyasztása után is sokkal nagyobb mennyiség szabadul fel.

-
Az aszpartám gyakori összetevője a különböző ízesített üdítőknek, például a cukormentes Pepsi-nek
.

5. Aceszulfám K

  • Ártalmassági pontszám: 4
  • 200-szorédesebb, mint a cukor
  • Tolerálható napi bevitel: 0-15 mg/testtömegkilogramm

Az aceszulfám K kéz a kézben jár az aszpartámmal, amelynek az előző bekezdést szenteltük. Ezt a két édesítőszert nagyon gyakran látni együtt, mivel az aceszulfámnak enyhén kesernyés íze van, ezért egy másik édesítőszerrel kell kombinálni, hogy elfedje ezt a negatívumot.

Ez az anyag körülbelül 200-szor édesebb, mint a közönséges konyhai cukor, és bár természetesen itt is összeesküvés-elméletek tucatjai vannak, egyik tanulmány sem nem találtak negatív hatásokat, ha ésszerű mennyiségben fogyasztják. A többi édesítőszerhez hasonlóan az aceszulfám K sem emészthető, ezért nem tartalmaz kalóriát. Ezenkívül az aceszulfám K bizonyítottan nem okoz fogszuvasodást, és hőstabil, így sütésben is használható anélkül, hogy elveszítené édes ízét.

-
Az aceszulfám K-t elég gyakran tartalmazzák például a fehérje-kiegészítők. Ha azonban mértékkel fogyasztják, nincs miért aggódni
.

MusclePharm Combat Powder - Több összetevőből álló fehérje verhetetlen összetételű és ízű (felülvizsgálata)

6. Ciklamát - az egyetlen igazi mumus

  • Harm Score: 6
  • 40-szerédesebb, mint a cukor
  • Tolerálható napi bevitel: 0-11 mg/testtömegkilogramm

Ha eddig szkeptikus volt a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, cikkünk talán megváltoztatta a véleményét. Sok mítoszra rámutattunk, és világossá tettük, hogy ezek az összetevők nem feltétlenül olyan veszélyesek, mint amilyennek látszanak. Ezeket a pilléreket azonban teljesen lerombolja a ciklamát, amely az egyik legrégebbi édesítőszer. Első pillantásra teljesen ártalmatlannak tűnik, de amint a bélrendszerbe kerül, elkezdődik az anyagcseréje a mérgező ciklohexilaminná. Máregy 1970-es tanulmányösszefüggést találtak ezen édesítőszer és a patkányok hólyagrákja között. És bár a ciklamátnak ciklohexil-aminná történő átalakulása csak az esetek 19%-ában történik meg, ez még mindig egy nagyon problémás édesítőszer, amelyet személy szerint én személy szerint azt javaslom, hogy kézből kerüljük el.

- Bár a
ciklamátos üdítők az Egyesült Államokban betiltottak, a legtöbb más országban korlátozás nélkül kaphatók
.

Használjunk inkább cukrot?

Amikor az édesítőszerek használatáról van szó, mindenképpen felmerül a kérdés, hogy nem jobb-e cukrot használni. A válasz természetesen nem egyszerű. Először is, ez a mennyiségtől függ. A magas cukorfogyasztás civilizációs betegségek forrása, ahogyan a nagy mennyiségű édesítőszer sem tesz jót az egészségnek. Úgy gondolom, hogy ha összehasonlítjuk a közönséges cukor és a mesterséges édesítőszerek negatív hatásait, akkor az édesítőszerek egyértelműen sokkal jobbak.

Ez azonban az adott helyzettől függ. Ha olyan édesített italhoz van kedvetek, mint a Coca-Cola, én mindenképpen a cukormentes változatokat részesíteném előnyben, ahogyan arra a mi cikk a témában. Másrészt nem hiszem, hogy szükség van a cukorfóbiára, főleg nem fontos alkalmakkor. Végül is teljesen felesleges egy születésnapi partin egy kis szelet tortát megenni csak azért, mert cukrot tartalmaz, mert néhány gramm cukor nem veszélyezteti az egészséges életmódot.

- Például
egy sajttorta csodálatos ízélmény, és a cukorfóbia miatt nem érdemes nem meg
enni.

Milyen édesítőszereket részesítsünk előnyben a táplálékkiegészítőkben?

Én személy szerint mindig a szukralózzal és ideális esetben szteviol-glikozidokkal édesített fehérjéket és egyéb kiegészítőket részesítem előnyben. De amikor ki kell próbálnom egy aceszulfám-káliummal és aszpartámmal készült fehérjét a véleményekhez, nem tudok különbséget tenni. Az ideális kiegészítés kiválasztásánál XY kritérium van, amit én személy szerint előnyben részesítenék. Ha érdeklik ezek a szempontok, nézzen meg néhányat a a kiegészítő rangsorunkhogy többet megtudjon. Az Ön által választott édesítőszer azonban mindenképpen az utolsó helyen áll, kivéve, ha az adott édesítőszerrel szemben intoleranciája van (pl. fenilketonuria, amely korlátozza az aszpartám fogyasztását). Kis mennyiségben a mesterséges édesítőszerek teljesen rendben vannak, és fontos megjegyezni, hogyhogy a hektoliternyi diétás ital majdnem olyan káros, mint a mesterséges édesítőszerekkel szembeni alaptalan fóbia.

Nos, ennyit erről a cikkről. Ha bármilyen kérdésed van a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, mindenképpen kérdezz bátran a hozzászólásokban, és mi mindig szívesen válaszolunk.

További ilyen cikkek:

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.