Kiegészítők

Gyógygombák 4: Reishi

A reishi vagy fényes uborka (latinul Ganoderma lucidum) egy kocsányos gomba, amely főként tölgyerdőkben található, és lombhullató növények törzsén és tuskóin nő. A hagyományos kínai orvoslás része, és világszerte nagyon népszerű különböző egészségügyi előnyei miatt. Népszerűsége miatt úgy döntöttünk, hogy a gyógygombákra összpontosító sorozatunk részeként közelebbről is megvizsgáljuk.

Mi a reishi?

A fényes reishi elnevezés a reishi kalapjának fényes színezéséről származik. A vadonban a reishi főleg sérült vagy elpusztult köveken található.Vagy elhalt és elhalt lombhullató fák (különösen tölgyek és bükkfák) tuskóin. Mivel azonban ez a gomba a vadonban nem eléggé elterjedt ahhoz, hogy aSzéles körben termesztik speciális faiskolákban. Mivel ez a tendencia valamikor az 1970-es években kezdődött, a faj termesztése nagyon népszerűvé vált. Az 1990-es években a termesztőknek sikerült olyan mértékben javítaniuk a faiskolák körülményeit, hogy ma már a gombák az egészségügyi előnyöknek ugyanazt a spektrumát tartalmazzák, mint a vadon élő gombák.

A reishi terméseket általában 6-9 hónapos korukban használják fel egészségügyi célokra, de meg kell jegyezni, hogyhogy a reishi minden egyes fejlődési szakaszban kissé eltérő összetételű és ezért eltérő egészségügyi hatású lehet. Hatásai miatt a reishi Ázsiában a halhatatlanság gombájaként ismert. Több ezer éve része a hagyományos kínai orvoslásnak, és a modern világban sem merült feledésbe.

Reishi előnyei
A reishi az egyik leggyakrabban említett gomba a hagyományos kínai orvoslásban
.

Milyen bizonyított hatásai vannak a reishinek?

A reishi számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egyesek tudományos vizsgálatokkal bizonyítottak, mások inkább spekulatívak. Jelen cikkünkben csak azokra a hatásokra szorítkozunk, amelyeket tudományos vizsgálatokkal támasztottak alá. Mindazonáltal ez nem egy teljes lista, mivel sokkal hosszabb lenne.

Az immunrendszer támogatása

A reishi első pozitív hatása az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Ez a pont számtalan alpozitív hatást tartalmaz a szervezet általános egészségére.Az immunrendszer egyszerűen az egészséges szervezet építőköve. Ugyanakkor a reishi emiatt számtalan felhasználási lehetőséggel rendelkezik, hiszen az immunrendszer támogatásakéntrendszer támogatása az egészségügyi problémák igen széles skálájára van pozitív hatással. Nem csoda tehát, hogy a reishi még sok évszázad után is az egyik legszélesebb körben használt gyógygomba a világon.

Ne hagyja figyelmen kívül
A gyógygombákra összpontosító sorozatunk részeként más jól ismert gombákat is részletesen megvizsgáltunk. Olvassa el például a Gyógygombák 2: Cordyceps című részt.

Cordyceps.

Tanulmányok arra is utalnak, hogy a reishi értékes segítség lehet a daganatok elleni küzdelemben. Sőt, kiderült, hogy a reishi képes elpusztítani a rákos sejteket. Mindenesetre fontos, hogy az egyes tanulmányokat egy kis óvatossággal közelítsük meg, és ne értékeljük túl jelentőségüket. Mindazonáltal ez kiváló hír, és egy nagyon ígéretes irányba tett lépés.

Csökkenti a fáradtságot

A fáradtság és az állandó alvásigény nagyon bosszantó probléma, amely nem ritka a mai világban. A krónikus fáradtság az élet számos területére negatív hatással van. A Reishi enyhítheti a fáradtságérzetet, és így pozitív hatással lehet mind a sportteljesítményre, mind például a munkahelyi vagy tanulmányi hatékonyságra.

Küzd a depresszió ellen

Egy másik tanulmány szintén a fáradtság csökkentésével foglalkozik, de ezúttal a mentális egészségre is fókuszál. Kimutatták ugyanis, hogy a reishi képes enyhíteni a szorongás és a depresszió tüneteit, amelyek manapság szintén egyre gyakoribbak. A mentális egészségre gyakorolt jótékony hatás természetesen jobb sportteljesítményt eredményez.teljesítményre, mivel a szorongásban és depresszióban szenvedő embereknél általában a fizikai teljesítmény is romlik.

A szív egészsége

Közismert tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak. Az egészséges szívnek ezért mindannyiunk számára prioritássá kell válnia, akár sportolunk, akár nem. Eközben egyes tanulmányok szerint a reishi pozitív hatással van a szív egészségére. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a hatások még mindig némileg ellentmondásosak, mivel még nem erősítették meg kellőképpen nagyszámú tanulmányok.

Reishi adagolás A
reishivel leggyakrabban kapszula formájában találkozhatunk
.

Antioxidáns hatások

Az antioxidánsok jótékony hatásairól már sokat írtunk - pl.Lásd például a legjobb antioxidánsok rangsorát. A tanulmányok arra utalnak, hogy a reishi erős antioxidáns hatással rendelkezik, és ezért számos egészségügyi előnnyel jár hat. Az antioxidánsok fontosak például az öregedés jelei, az erek eltömődése vagy a haj és a bőr romlása elleni küzdelemben.

Ne hagyja figyelmen kívül
A világ legerősebb antioxidánsa az asztaxantin. Tudjon meg róla többet az Astaxantin mikroszkóp alatt című cikkünkben.

A reishi mellékhatásai és hátrányai

Bár a reishi számos egészségügyi előnnyel jár, arra is figyelni kell, hogy jelent-e egészségügyi kockázatot. A reishi esetében több lehetséges problémát is figyelembe kell venni, ha úgy döntesz, hogy hosszú távon szeded ezt a gombát. Előfordulhat, hogy emésztési problémák vagy hányinger jelentkezik, de ez nagyban függ az elfogyasztott mennyiségtől. A reishi-t szedőknek konzultálniuk kell orvosukkal, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek. vérnyomás vagy cukorbetegség, valamint a terhes és szoptató nőknek konzultálniuk kell orvosukkal. Az allergiás reakciók potenciálisan problémát jelenthetnek.

A reishi adagolása

A reishi nem rendelkezik fix mennyiséggel, amely ajánlott adagnak tekinthető. A tudományos vizsgálatok azonban általában 1,5 grammtól 9 grammig terjedő mennyiségekkel dolgoznak. Meg kell azonban jegyezni, hogy az adagolás attól függően is változik, hogy a reishi milyen formáját szedi. A reishi por anyagtartalma sokkal koncentráltabb, mint magában a gombában. Ha tehát az egész gombát szedjük (ami nem túl gyakori), akkor nagyobb dózisokkal kell dolgoznunk ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt érjük el.

Ne hagyja figyelmen kívül
Egészségügyi előnyeinek köszönhetően a reishi például a Blendea Supercoffee-ban (felülvizsgálat) is megtalálható.

Melyik terméket válasszuk?

A reishi kiválasztásakor, mint bármely más termék kiválasztásakor, figyelmet kell fordítania a termék lehető legmagasabb minőségére. Ez azt jelenti, hogy összetétele ideális esetben nem tartalmazhat semmit a hatóanyagon kívül. Ez különösen igaz a felesleges adalékanyagokra vagy vitatott anyagokra, amelyek nemkívánatos negatív hatásokkal járhatnak. Hangsúlyt kell fektetni a gomba eredetére és a termesztés körülményeire is. Ezért nem rossz ötlet olyan termékeket keresni, amelyek bio- vagy hasonló tanúsítvánnyal igazolják biztonságos származásukat.

A választás során azzal a kérdéssel is foglalkoznia kell, hogy porított kivonatot vagy kapszula vagy tabletta formájú terméket keres. Az előbbi általában elsősorban az árban és a hatóanyagtartalomban van előnyben, míg a tabletták vagy kapszulák könnyebben bevehetők. A választás az Öné.

Ami a konkrét termékeket illeti, nagyon tudjuk ajánlani például a BrainMax Pure Reishi port.amely rendelkezik a fent említett BIO tanúsítvánnyal és nagyon magas minőséggel büszkélkedhet.Ezen kívül a reishi-t kávéban is fogyaszthatja, amelyet szintén a BrainMax gyárt.

Mit lehet leszűrni a cikkből?

A reishi évszázadok óta része a hagyományos kínai orvoslásnak az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Még sok év elteltével is nagyra értékelik jótékony hatásai miatt, és a világ egyik legnépszerűbb gyógygombája. Fő előnyei közé tartozik az immunrendszer erősítése, a fáradtságra gyakorolt jótékony hatása, antioxidáns hatása és még sok más. A gyakorlatban leggyakrabban por alakú termékekkel találkozhatunk, de előfordulhat, hogy kapszulákkal vagy tablettákkal is találkozunk. Mivel a termesztés során termesztett reishi azonos hatóanyagtartalmú, mint a természetben termesztett gombák. a természetben előforduló gombákkal, nem kell aggódnia amiatt, hogy a hatásuk gyengébb vagy kevésbé kifejezett lesz.

Ennyi volt tőlünk a mai cikkünkben. Ha azonban bármilyen kérdése van, bátran forduljon hozzánk a hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.