Kalóriakalkulátor (BMR)

Gender
Kor
év
Magasság
cm
Súly
kg

Kalóriakalkulátorunkban kiszámíthatja becsült kalóriabevitelét 5 alapvető változó alapján. A számításhoz az alapanyagcserét, röviden BMR-t használjuk. Ez egy konkrét számra utal, amely azt a napi kalóriamennyiséget jelzi, amely normál körülmények között a szervezet minden fontos funkciójának fenntartásához, valamint az aktuális testsúly fenntartásához szükséges. Az alapanyagcsere-érték mellett azonban kalkulátorunk azt is figyelembe veszi, hogy mennyi aktivitást végez a hét folyamán. Ha már ismeri a konkrét kalóriabeviteli értékét, ideje kiválasztani a megfelelő élelmiszereket, amelyek segítségével elérheti ezt a kalóriabevitelt, amiben kalóriatáblázataink a kiterjedt étel- és italadatbázisunkkal segíthetnek.

Mi a BMR?

A BMR rövidítés az angol Basal Metabolic Rate (alapanyagcsere-ráta) kifejezésen alapul, amit angolra általában alapanyagcserének fordítanak. Ez egy olyan szám, amely megmondja, hogy naponta hány kalóriát kell bevinned ahhoz, hogy a tested minden alapvető funkcióját fenntartsd, és megtartsd a jelenlegi testsúlyodat. Ahhoz, hogy megtudd, hány kalóriát kell bevinned naponta, a BMR-hez hozzá kell adnod, hogy mennyire aktív az életmódod. A kalkulátorunk pontosan ezt teszi, bár az eredményeket nem szabad elhamarkodottan kezelni, mivel nem tudunk minden tényezőt figyelembe venni.

Ideális kalóriabevitel

Bár kalkulátorunk egy meglehetősen összetett egyenletet használ a BMR kiszámításához, az így kapott érték természetesen csak iránymutatás. Ha pontos értékeket szeretne megtudni, akkor egy professzionális laboratóriumi vizsgálatra lenne szüksége, amely számos más olyan tényezőt is figyelembe vesz, amelyeket egy olyan egyszerű kalkulátorban, mint a miénk, lehetetlen figyelembe venni. A kalóriaszámolásról bővebben külön cikkünkben olvashat.