Kiegészítők

Astaxanthin vizsgálat alatt: Astaxstaxin: A természet legerősebb antioxidánsa?

A mai cikkben egy olyan anyaggal fogunk foglalkozni, amely nem túl népszerű, és sokan talán még sosem hallottak róla. Az astaxantin közel sem olyan ismert, mint más antioxidánsok, pedig a világ egyik legerősebb természetes antioxidánsának tartják. Ez a karotinoid számtalan egészségügyi előnnyel jár, amelyek rendkívül figyelemre méltó anyaggá teszik. Hogy lehet tehát, hogy nem beszélnek róla olyan gyakran, mint az olyan antioxidánsokról, mint a C-vitamin vagy a kurkuma? És melyek a legnagyobb egészségügyi előnyei? Biztonságos-e hosszú távon szedni? Mindezt és még sok mást is megtudhat a következő bekezdésekben.

Mi az az astaxantin?

Ahogy a bevezetőben említettük, az asztaxantint a világ egyik legerősebb (ha nem a legerősebb) természetes antioxidánsának tartják. Ez a karotinoid a természetben vörös színezékként fordul elő, amely különböző növényekben, de algákban vagy baktériumokban is megtalálható. Megtalálható a lazacban, de a homár is nagy koncentrációban tartalmaz asztaxantint. Az asztaxantin felelős a jellegzetes vörös színükért. A legmagasabb asztaxantin-tartalom azonban a Haematococcus pluvialis édesvízi algában található, amely tiszta formában forrása ennek az antioxidánsnak.

Bár az algákban vagy halakban jelen lévő vörös színezék nem biztos, hogy első pillantásra nem tűnik különösen jelentős anyagnak, ennek éppen az ellenkezője igaz. Az asztaxantin, mint a legtöbb antioxidáns, nagyon jótékony hatással van a szervezet általános egészségére, mivel segít a szervezetnek az oxidatív stressz okozta ún. szabad gyökökkel szemben. Arról, hogy a szabad gyökök hogyan károsítják a szervezetet, és hogy az antioxidánsok hogyan védhetik meg a sejteket a hatásuktól.A legjobb antioxidánsokat összehasonlításunkban bővebben olvashat. Az astaxantin körülbelül 550-szer erősebb antioxidáns, mint az E-vitamin, és sokszor erősebb, mint a béta-karotinnál, a C-vitaminnál vagy a Q10 koenzimnél, az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatásai sokkal kifejezettebbek.

Ne hagyja figyelmen kívül
A resveratrol szintén fontos antioxidáns. Többet olvashat róla például a Minus Age Resveratrolról szóló ismertetőnkben.

Milyen előnyei vannak az asztaxantinnak?

Mi teszi az asztaxantint ilyen jótékony anyaggá? A következő bekezdésekben megvizsgáljuk a legnagyobb egészségügyi előnyeit.

Erős antioxidáns hatás

Bár az asztaxantin antioxidáns hatásaival már foglalkoztunk egy kicsit, érdemes egy kicsit több figyelmet szentelni nekik. Az antioxidánsok egyik fontos tulajdonsága a gyulladáscsökkentő hatásuk, és ez alól az asztaxantin sem kivétel. Gyulladáscsökkentő, és a szabad gyökök semlegesítésével pozitív hatással van a szervezet általános egészségi állapotára. Ráadásul, mint már említettük, antioxidáns hatása sokkal erősebb, mint a legtöbb más antioxidánsé.

Javítja a bőr minőségét

Bár a bőr minőségére gyakorolt pozitív hatása szorosan összefügg az antioxidáns hatásával, mivel a ráncok és az öregedés egyéb jelei gyakran felgyorsulnak a Az asztaxantinazonban olyan jelentős hatást fejt ki e tekintetben, hogy külön bekezdést érdemel. Az astaxantin nemcsak a ráncok ellen segít felvenni a harcot, hanem védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is. Hatása még olyan erős is, hogy az idézett tanulmány szerint az asztaxantin teljes mértékben képes lenne védelmet nyújt az UV sugárzás okozta bőrproblémák ellen.

Astaxanthin források
Az asztaxantin nagyszerű forrása a friss lazac
.

Védi a szívet

A szívbetegség továbbra is az egyik vezető halálozási ok az országban. Az astaxantin jótékony hatással lehet a szív egészségére. Meg kell jegyezni, hogy a szakértők között konszenzus van ezen a területen.több, jó minőségű tanulmányra ahhoz, hogy az asztaxantin hatása egyértelműen bizonyítható legyen. Minden jel arra utal azonban, hogy az asztaxantin a szív- és érrendszeri egészség terén is jelentős egészségügyi előnyökkel jár.

Pozitív hatás a kognitív funkciókra

Az asztaxantin egyik nagyon fontos tulajdonsága az idősek kognitív funkcióira gyakorolt pozitív hatása. Az idézett tanulmány különösen az astaxantin memóriakárosodásban szenvedő emberek memóriájára gyakorolt hatását emeli ki. Ez a tény csak megerősíti, hogy az antioxidánsok hatása általában véve minden korosztály számára fontos, hiszen mindenkinek segíthet a sajátos problémáin. Míg a fiatal sportolók különösen értékelni fogják az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatását., az idősebbek különösen a kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatásokból és a szív betegségekkel szembeni védelméből profitálhatnak.

Támogatja a termékenységet

Egy olyan világméretű probléma, amely bizonyára nem kapja meg a média figyelmét, amit megérdemelne, a férfi meddőség. Valójában a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a meddő férfiak aránya az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett. Az astaxantin egyes tanulmányok szerint pozitív hatással lehet a férfiak termékenységére. Azonban ezen a területen is további magas színvonalú vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy biztos következtetéseket lehessen levonni.

Az astaxanthin előnyeinek fenti felsorolása korántsem teljes, de ebben a cikkben nincs is helyünk arra, hogy részletesen kitérjünk mindegyikre. Ezért, csak a jobb áttekintés kedvéért megemlíthetjük, hogy sok szó esik az astaxstaxthantin jótékony hatásairól is. m az asztaxantin ízületi egészségre gyakorolt hatásáról, a rák elleni küzdelemre gyakorolt hatásáról vagy akár a sportteljesítményre gyakorolt pozitív hatásáról.

Mire kell figyelnünk?

Az astaxanthin általában biztonságos anyagnak számít. Hiszen általában olyan élelmiszerekben is megtalálható, amelyeket valószínűleg senki sem tartana veszélyesnek. Ezért nincs okunk félni a felhasználásától. Azonban, mint más anyagokkal, az astaxantinnal is túlzásba lehet esni. Ebben az esetben lehetséges, hogy egészségügyi problémákat tapasztalhatszamelyeket ennek az anyagnak a túlzott használata okoz. Ezek általában hasi fájdalmak vagy emésztési problémák lesznek. Ilyen hatások azonban szinte bármilyen anyag túlzott fogyasztása után tapasztalhatók, ezért nem ritkák.

Az asztaxantin szedése problémát jelenthet azok számára, akik allergiásak a halakra vagy a tenger gyümölcseire. Az ok ebben az esetben nagyon egyszerű - ezek azok az élelmiszerek, amelyekben az asztaxantin a leggyakrabban megtalálható. Terhes és szoptató nőknek az asztaxantin szedése előtt először konzultálniuk kell orvosukkal. Ez vonatkozik azokra is, akik a vérnyomás szabályozására gyógyszert szednek.

Az astaxanthin előnyei
Az asztaxantin felelős a garnélarák, a lazac és a homár jellegzetes vörös színéért
.

Az asztaxantin szedése

Ha azon gondolkodik, hogy mikor célszerű szedni, nagyon egyszerű választ tudunk adni. Az astaxanthin bármikor bevehető. A táplálékkiegészítő gyártók gyakran azt írják, hogy étellel együtt kell bevenni, amihez mi azt javasoljuk, hogy tartsuk magunkat. Természetes formájában az asztaxantint is étellel együtt veszed be, így az asztaxantin mellett sok más anyag is bejut a szervezetedbe. Ami a napi adagot illeti, biztonságosnak tekinthető, ha naponta legfeljebb 12 mg-ot szedünk. Ha úgy dönt, hogy kiegészíti az asztaxantint, javasoljuk, hogy kövesse a gyártó utasításait, de a kiegészítők napi adagja nem haladhatja meg ezt a határt. Ha egyszer túllépi az ajánlott adagot, nem kell aggódnia, hogy valóban erős negatív hatásoktól, mivel ezek általában csak az asztaxantin hosszú távú és valóban túlzott használata esetén jelentkeznek. Mindazonáltal javasoljuk, hogy szorosan kövesse nyomon a bevitt adagokat.

Ne hagyja figyelmen kívül
Az asztaxantin többek között a krillolajban is jelen van. Az asztaxantin az omega-3 zsírsavak értékes forrása. Az asztaxantin és az egészséges zsírok erejét egyesítő legjobb termékekért tekintse meg a legjobb omega-3 zsírsavak összehasonlítását.

Melyik terméket válasszuk?

Az ideális étrend-kiegészítő kiválasztása elég nagy kihívás lehet, ha valaki nem tudja pontosan, milyen tényezőket kell figyelembe vennie. Az astaxanthin kiválasztásakor különös figyelmet kell fordítani az összetevők tisztaságára és minőségére. Figyelni kell a hatóanyagtartalomra is, amely nem lehet túl alacsony. Ezeknek a kritériumoknak megfelel például a bevált gyártó, a Cseh Vírus által gyártott Algastin Natural Astaxanthin. Az igényesebbek közülük szintén értékelni fogják a BrainMax Astaxanthin BIO-t, amely organikusan termesztett tengeri algából készül. A Now Foods Astaxanthin szintén kivételesen magas minőségű összetétellel büszkélkedhet, és számos pozitív véleményt kapott. Az ár-érték arány rajongói kétségtelenül értékelni fogják a GymBeam Astaxanthin-t is. Bár egy ilyen egyszerű termék, mint az asztaxantin kiválasztása meglehetősen banálisnak tűnhet, nem szabad félvállról venni. Ezért mindig csak olyan gyártótól válasszon terméket, akiben megbízik.

Végső összefoglaló

Az asztaxantin egy rendkívül erős antioxidáns, amely számtalan egészségügyi előnyt kínálmint például gyulladáscsökkentő hatása vagy a bőr minőségére gyakorolt kiváló hatása. Értékelik továbbá a szív betegségektől való védelmét vagy a kognitív funkciók javítását, különösen az időseknél. A természetben főként édesvízi algákban vagy lazacban található meg. Használata teljesen biztonságosnak tekinthető, és ha követjük a javasoltszedése nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ennyit a mai témáról. De ha bármilyen kérdése van a cikkel kapcsolatban, kérjük, írjon nekünk a hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.