Kiegészítők

Kurkuma a mikroszkóp alatt: egy nagyon hasznos antioxidáns

Napjainkban számos olyan fűszer és gyógynövény található, amelyek a hagyományos No.kínai vagy indiai gyógyászatból származnak, és ma is nagyon népszerűek az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Egyikük a kurkuma, amelyet gyakran indiai sáfránynak is neveznek. Ez az anyag azonban a konyhában is megtalálható, mivel viszonylag gyakori fűszer. Mai cikkünkben a kurkuma előnyeit, az egészségre és a sportteljesítményre gyakorolt hatását vesszük szemügyre.teljesítményre, de arra is, hogy vannak-e mellékhatásai a szervezet működésére.

Kurkuma vagy kurkumin? Mik ezek?

A kurkumát a Curcuma longa fából nyerik a megduzzadt rizóma porrá való feldolgozásával. Ez a por az, amit főzéshez és nagyon hatékony antioxidánsként is használnak. A kurkuma jótékony hatása a kurkumában található számos anyagnak köszönhető, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin. Ez természetes sárga-narancs színezékként szolgál, de emellett egy polifenol is, amely számtalan egészségügyi előnnyel bír. Mivel a kurkumin felelős a legtöbb előnyért, ami a kurkumakurkumát használnak, gyakran látni olyan étrend-kiegészítőket, amelyek csak kurkumin-kivonatot tartalmaznak. Ez azért van így, mert a kurkumában nem található meg a természetben olyan nagy mennyiségben, hogy aHa úgy használjuk, ahogy van, minden jótékony hatása teljes mértékben nyilvánvalóvá válik. A gyakorlatban a két anyagot gyakran összekeverik.

Mint fentebb említettük, a kurkuma fontos antioxidáns. Az ezzel a címkével ellátott anyagok képesek megszüntetni az úgynevezett szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök az emberi szervezetben található, erősen reaktív anyagcseretermékek, amelyek oxidatív stresszt okoznak. Ez számos nemkívánatos folyamat okozója a szervezetben, többek között például a gyorsuló az öregedési folyamatok felgyorsulását, a bőr minőségének romlását vagy bizonyos betegségek fokozott kockázatát. Az antioxidánsok megfelelő mennyiségű bevitele azonban megállíthatja vagy lelassíthatja ezeket a folyamatokat.

Ne hagyja figyelmen kívül
Ha minőségi antioxidánst keres, a piacon kapható legjobb antioxidánsok összehasonlítása segít a választásban.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kurkuminnak?

Más antioxidánsokhoz hasonlóan a kurkuma is számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Nézzük meg a legfontosabbakat.

Segíti a normális emésztést

A kurkuma egyik olyan előnye, amiről nem sokan beszélnek, hogy segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. Ez viszont pozitívan hat az egészséges bélmikrobiomra, ami rendkívül fontos az általános egészség szempontjából.

Hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez

A kurkuma nagyon értékes segítség a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Ezt azelőnyét sok más antioxidánssal osztja meg, de a kurkuma hatása természetesen nem elhanyagolható. A szív védelme a betegségektől különösen fontos, ahogy öregszünkéletkorban, ezért a kurkumin használata minden korosztály számára ajánlott lehet.

Kurkuma használat A
kurkumin felelős a kurkuma jellegzetes sárga színéért
.

Hozzájárulhat a rák és más betegségek kezeléséhez.

A kurkuma hatását a rák és a súlyos gyulladásos betegségek kezelésében jelenleg széleskörűen kutatják. Bár még sok vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy az egyes következtetéseket megbízhatóan meg lehessen erősíteni vagy meg lehessen cáfolni, ez mindenképpen jó jel.

Enyhíti az öregedés tüneteit

Mint már említettük, az antioxidánsok nagyon hatékonyan képesek felvenni a harcot az oxidatív stresszel. Ennek eredményeként lassítják az öregedés egyes, a szabad gyökök által okozott jeleit. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kurkuma használatától biztosan nem fogsz húsz évvel fiatalabbnak tűnni, de például a bőr minősége és rugalmassága javulhat.

Enyhíti az izomfájdalmat

Az erőnléti sportolók számára egy másik nagyon értékes előny, hogy egyes tanulmányok szerint a kurkuma pótlása segíthet az izomfájdalmak csökkentésében. Ez különösen értékes az edzés után, és jobb általános regenerálódást eredményez.

Ne hagyja figyelmen kívül
A regenerálódást nem szabad félvállról venni. Éppen ezért összegyűjtöttünk 9 tippet, amelyek segítenek az izmok maximális regenerálódásának elérésében.

Még hosszan sorolhatnánk a különböző egészségügyi előnyöket.De kétségtelen, hogy a kurkuma előnyeiről már van egy jó elképzelésed. Biztosan nem valami csodaszer, ami varázsütésre megoldja az összes problémádat.de az biztos, hogy sokat tud nyújtani, és minden bizonnyal előnyére válhat a sportolóknak és a nem sportolóknak egyaránt.

Mire kell figyelni a kurkuma szedésekor?

A kurkuma általában teljesen biztonságos anyagnak számít, mégis meg kell jegyezni, hogy a túlzott mértékű, hosszú távú használataTermészetesen, mint minden más anyag esetében, ez is okozhat nemkívánatos egészségügyi problémákat. Ezért ne használja túl a kurkumát, és tartsa magát a gyártó által ajánlott adagoláshoz.

Milyen problémákat okozhat, ha túlzásba viszem a kurkuma használatát? Rendszerint hányinger vagy hasmenés, szélsőséges esetben akár májproblémák vagy a fekélyek kialakulásának veszélye is fennállhat. Ez azonban megint csak a kurkuma valóban túlzott és különösen hosszú távú használatára vonatkozik.

A különböző emésztési problémáktól szenvedőknek fokozott óvatossággal kell bánniuk a kurkumával. Ez vonatkozik a terhes és szoptató nőkre is. Bár egyes tanulmányok szerint a kurkuma jótékony hatással lehet a terhességgel kapcsolatos egyes problémákra.m, a terhesség alatt bármilyen étrend-kiegészítő használatát a legnagyobb óvatossággal kell megközelíteni, és előzetes orvosi tanácsot kell kérni.

Kurkuma gyökér
A kurkuma por és növényi kapszula formájában is kapható. Valahol az egész gyökeret is beszerezheti
.

Milyen termékeket ajánlunk?

Ha úgy dönt, hogy elkezdi használni a kurkumát, először is ki kell választania a számára ideális terméket. Hogy megkönnyítsük a választást, íme néhány tipp. A BrainMax Pure Turmeric Powder például, amely akár fél kiló kurkumát is tartalmaz, kiváló minőségű és mindenekelőtt tiszta formulát kínál. Ha azonban inkább a kapszulaformájú kiegészítőket részesíti előnyben, akkor a Revix Turmeric vagy a Swanson Ginger & Turmeric készítményeket ajánljuk. Mindkettő remek ár-érték arányt és kiváló minőséget is kínál. Utóbbi a kurkuma mellett gyömbért is tartalmaz, amely vele együtt abszolút nagyszerűen működik. Emiatt a GymBeam Ginger Shot with Turmeric-et is nagyon tudjuk ajánlani, amely formájának köszönhetően reggelente rendesen fel tud ébreszteni. Bármelyik termék mellett is döntesz a piacon, ne feledd, hogy a legfontosabb az összetevők minősége és a felesleges adalékanyagok hiánya.

Mivel a kurkuma pozitív hatásainak nagy része a kurkumin nevű anyagnak köszönhető, ezért acélszerű olyan termékeket is keresni, amelyek a sima kurkuma helyett annak kivonatát tartalmazzák. Így magasabb lesz a tartalma, ami pozitív hatással lesz a végső hatásra.

Hogyan használjuk a kurkumát?

A kurkuma por és növényi kapszula formájában egyaránt megtalálható. Önön múlik, hogy melyik formát részesíti előnyben, bár az igaz, hogy a por formája szélesebb körű felhasználási lehetőséget kínál, és könnyebben hozzáadható az ételekhez. Szedésekor azonban ne feledje, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint az ajánlott napi adag legfeljebb 3 mg testsúlykilogrammonként. Tehát egy 80 kg-os személy esetében az ajánlott napi adag felső határa 240 mg naponta.

Ne hagyja figyelmen kívül
Az ízületek egészségére gyakorolt jótékony hatása miatt a kurkuma hatásait az 5 fontos étel az egészséges ízületekért című cikkünkben is tárgyaltuk.

Következtetés

A kurkuma már hosszú évek óta része a hagyományos indiai gyógyászatnak, és még ma is nagyon népszerű az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Nagyon erős antioxidáns, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A kurkuma előnyei a sportteljesítményre és a regenerálódásra nem elhanyagolhatóak. Ráadásul a kurkuma normál használat esetén teljesen biztonságosnak tekinthető, így nincs okunk aggódni a használata miatt. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően a kurkuma nemcsak a sportolóknak, hanem azoknak is alkalmas, akik egyáltalán nem sportolnak.

Mára ennyi volt. Ha azonban bármilyen kérdése van, bátran forduljon hozzánk a cikk alatti hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.