Étkezés

Magas hisztamin tartalmú élelmiszerek: Teljes lista

A magas hisztamintartalmú élelmiszerek különösen érdekesek azok számára, akik hisztamin allergiás reakció tüneteit tapasztalják. Mi a hisztamin? Honnan származik a szervezetünkben? Árthat-e nekünk, vagy az is jó ötlet, ha felkutatjuk a magas hisztamin tartalmú élelmiszereket, és kiegészítjük őket? Nézzük meg ezt a kérdést részletesebben, és mutassunk rá konkrét élelmiszerekre.

Mi a hisztamin és honnan kerül be?

A hisztamin egy hormon, amely természetes módon fordul elő a szervezetünkben, és az immunrendszer sejtjei, az úgynevezett hízósejtek és bazofilok szabadítják fel. Az immunrendszer sejtjeiből felszabaduló hisztamin az, ami allergiás reakciót válthat ki. Ha allergiában szenved, orvosa valószínűleg úgynevezett antihisztaminokat fog felírni, amelyek olyan gyógyszerek, amelyek szabályozzák a hisztamin termelődését.
A hisztamin ugyanakkor egy nitrogéntartalmú anyag, amelynek számos fontos szerepe van a szervezetünkben. Beindítja a gyomornedveket, információt szállít az agyba, szabályozza a növekedéstde akkor is felszabadul, ha szövetkárosodás vagy allergiás reakció lép fel, amikor az ún. a természetes immunválasz része. A hisztamin kétféleképpen jut a szervezetünkbe. Az első a már említett, az immunrendszer sejtjei által történő termelés. A második út pedig olyan ételek vagy italok fogyasztása, amelyek hisztamint tartalmaznak, vagy amelyek a szervezetben történő felszabadulását okozzák. Ezekből aztán az úgynevezett enterocitákon keresztül felszívódik a szervezetbe.

hisztamin a borban A
hisztamin többek között a vörösborban is megtalálható
.

Hisztamin-intolerancia

Egészséges embernél a hisztamin normális a szervezetben, így nem áll fenn az egészségügyi szövődmények kockázata. Azonban különösen az allergiások szenvednek fokozott termelődéstől, amit aztán szabályozni kell, akár a fent említett antihisztaminok szedésével, vagy az elfogyasztott és elfogyasztott ételek és italok figyelésével. Néha a hisztamin-intolerancia a laktóz-intoleranciához hasonlóan jelentkezik. De mikor alakul ki a szervezetben hisztamin intolerancia? A hisztamin nemcsak keletkezik a szervezetben, hanem ki is kell oltani. Ennek "felelőse" két enzim: a diaminoxidáz - DAO és a hisztamin-N-metiltranszferáz - HNMT. Az intolerancia akkor keletkezik, ha a DAO termelékenysége csökken, és ezért nem dolgozza fel kellőképpen a hisztamint. Ez az enzim elsősorban a belekben fejti ki hatását, és egyfajta gátat hoz létre, amely megakadályozza, hogy a hisztamin feleslegesen jusson be a szervezetünkbe. A hisztamin intolerancia leggyakrabban hasi fájdalmakban, fejfájásban és általános rossz közérzetben nyilvánul meg, és a következő tüneteket produkáljaés bőrproblémák, az orr- vagy orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzanata, problémáklégzőszervi vagy asztmás tünetek, alacsony vérnyomás és szaporaszívverés, különösen bizonyos ételek fogyasztása után, különösen azokban, amelyekben több hisztamin van. Ezért fontos tudni, hogy mely ételek tartalmaznak sok hisztamint, és lehetőség szerint kerülni kell őket.

NE TÚLÉRJÜK A TÚLÉRZÉST
A rostban gazdag élelmiszerek nem hiányozhatnak az egészséges és kiegyensúlyozott étrendből. Nézze meg a magas rosttartalmú élelmiszerek című cikkünket, és állítson össze egy olyan étrendet, amely segít a jobb közérzetben.

Magas hisztamin tartalmú élelmiszerek

Még ha azt is gondoljuk, hogy egészséges életmódot élünk, és túl sok mindent eszünk.Ezek között lehetnek olyan élelmiszerek, amelyeknek magas a hisztamin tartalma. Ezért jó ötlet elkerülni őket. Összeállítottunk egy táblázatot a magas hisztamin tartalmú élelmiszerekről, amely segíthet elkerülni azokat az ételeket, amelyek a legtöbb bajt okozhatják. Mint látni fogod, ezek között vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és halak, amelyek egyébként az egészséges étrend részét képezik. Ha azonban hisztamin-intoleranciában szenvedsz, a tested nem fogja megköszönni, hogy megetted őket, hanem gyorsan tudtodra adhatja, hogy valami nincs rendben.

Magas hisztamintartalmú élelmiszerek

Konkrét élelmiszerek

Halkonzervek

szardínia, tonhal, makréla

Kemény, hosszan érlelt sajtok

Grana Padano, parmezán

Füstölt húskészítmények, pácolt sonkák

Húskonzervek, sonka, kolbászok

Félkemény érlelt sajtok

Gouda, Emmentáli

Néhány hal és tenger gyümölcsei

lazac, kagyló, kagyló, kagyló, makréla

Néhány zöldség

káposzta, paradicsom, spenót, erjesztett uborka, padlizsán

Citrusfélék

narancs, kivi, avokádó

Fermentált élelmiszerek

natto, szójaszósz, kombucha, tofu

Alkohol

vörösbor, pezsgő, sör

Élesztő és élesztős kenyerek

 

Gomba

Gombák

Hús

csirkehús

Halat természetesen ehet, de óvakodjon a konzervhalaktól, mint például a tonhal, makréla vagy lazac. A lazacot és a makrélát szintén kerülni kell, akárcsak a kagylót és a kagylót. A füstölt termékek szintén nem alkalmasak. A húskonzervek, a füstölt szalámi, a kolbász vagy a sonka szintén magas hisztamintartalmúak.A hosszú ideig érlelt kemény sajtok, mint a parmezán vagy a Grana Padano, szintén nem alkalmasak, ahogyan a gouda és az emmentáli sem. A magas hisztamin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak az erjesztett élelmiszerek, pl. Az erjesztett élelmiszerek közé tartoznak az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a szójaszósz, a népszerű tofu, amely egyébként nagyon egészséges, de kerülendő, ha hisztaminérzékeny, a natto és a kombucha. És bizonyos gyümölcsökkel is óvatosnak kell lenned - különösen a citrusfélékkel, például a naranccsal vagy a kivivel. A zöldségek közül kerülje a paradicsomot, a spenótot és a káposztát.

lazac hisztamin
Néhány halban, például a lazacban is találhat hisztamint
.

Hisztamintermelő élelmiszerek

A hisztamin-intoleranciában szenvedőket nemcsak a magas hisztamintartalmú ételek zavarják, hanem a hisztamintermelést kiváltó ételek is. Ezek némelyike megegyezhet a fenti táblázatunkban szereplő élelmiszerekkel, például a paradicsom. Mások közé tartoznak az alkoholtartalmú italok, a túlérett banán, búzacsíra, bab, csokoládé és kakaó, papaya, vadon termő húsok... gyümölcsök, túlzott fűszerek, ecet, diófélék, különösen a mogyoró. A földimogyoró és a kesudió, valamint az ételfestékek és a különböző hozzáadott anyagok, tartósítószerek stb. Ezért az intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a készételeket, és friss ételekkel kell főzniük, túl sok fűszer és mesterséges ízesítőanyag nélkül.

NE HAGYJA FIGYELMEN KÍVÜL
Kíváncsi, mely ételek gazdagok fehérjében? Olvassa el a Magas fehérjetartalmú élelmiszerek című cikkünket, hogy többet megtudjon.

Mit együnk helyette?

Hogy ne csak a kerülendő ételeket soroljuk fel, van egy tippünk is számodraamelyek jót tesznek neked, és érdemes beépíteni őket az étrendedbe. Ezek főként friss - pácolt és pácolás nélküli húsok, tojás, péksütemények (vigyázz - nem szabad kovászosnak lenniük, mertaz élesztő problémát okozhat), a friss sajt és a joghurt, a tészta és a zabpehely is megfelelő, köretként pedig választhatod a burgonyát is. Az említett zöldségeken és gyümölcsökön kívül mindent ehetsz, ideális esetben friss formában. A zöldségek és gyümölcsök jót tesznek a szervezetnek, és ha kerülöd azokat, amelyek nem tesznek jót, a szervezeted meg fogja köszönni, hogy megetted őket.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.