Étkezés

Paleo diéta: előnyök, hátrányok és az ajánlott élelmiszerek listája!

Hallotta már a paleolit étrend, paleolit étrend vagy vadászó-gyűjtögető étrend kifejezést? Szeretné tudni, hogy mit esznek egy ilyen diéta során, hogyan működik és kinek való? Összegyűjtöttük nemcsak azokat az ételeket, amelyeket a paleo diéta során fogyasztanak, hanem mindent, ami ezzel kapcsolatban érdekelhet, vagy amire szükséged lehet, ha úgy döntesz, hogy kipróbálod.

Mi is az a paleo diéta?

Már a paleo diéta elnevezés is elárulja, hogy mit kell gondolnunk erről az étrendtípusról. Ez egy olyan étrend, amely a lehető legközelebb áll ahhoz, amit az őskori emberek ettek nagyjából 10 000 évvel ezelőtt, mielőtt az első mezőgazdaság kialakult volna. Tehát lehet enni húst, ideális esetben soványat, halat, zöldségeket és gyümölcsöket, dióféléket és különböző magvakat. Amit ebben az étrendben a többihez képest nem találsz meg, az a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek vagy tejtermékek.
A paleolit étrenddel kapcsolatban találkozhatsz a hipotetikus diszharmónia kifejezéssel. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk természetes módon nem szokott és nem képes a modern, iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztására. Ez az úgynevezett genetikai diszkordancia. Ezért tisztán olyan élelmiszereken alapul, amelyek korábban a vadon élő vadászok és gyűjtögetők számára elérhető zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból vagy diófélékből álltak rendelkezésre.
Csak a mezőgazdaság fejlődésével jött létre a tejtermékek, hüvelyesek vagy gabonafélék fogyasztása. Ezek korábban ismeretlenek voltak az emberek számára. Ez a fejlődés azonban állítólag gyorsabb volt, mint szervezetünk alkalmazkodása. Ezért vannak tehát ma különböző betegségeink, legyen szó szívbetegségről, elhízásról vagy cukorbetegségről. Ma azonban az iparilag feldolgozott élelmiszerek sokkal nagyobb problémát jelentenek. Abban a pillanatban, amikor úgy döntesz, hogy paleo diétára állsz, arra is gondolsz, hogy igazán egészséges élelmiszereket fogsz enni, ideális esetben gazdáktól és otthonrólminimális "E"-vel és egyéb hozzáadott összetevőkkel, amelyeket a szervezetünk nem mindig visel el jól.

paleo diéta hamburger
A paleo diéta részeként el kell felejtened az iparilag feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermeket.

Kiknek való a paleo diéta?

A paleo diéta különösen azoknak való, akiknek nincs sok idejük főzniés inkább változatos étrendet kedvelnek. Nemcsak az egészséges táplálkozás lehetőségeként alkalmas, hanem természetesen azoknak is, akik fogyni szeretnének. Ha azonban igazán jól akarsz étkezni, ez a fajta diéta kicsit drága lehet.
A paleo diéta nem csak azok számára alkalmas, akik igazán egészségesen akarnak táplálkozni, és csökkenteni szeretnék a bevitelüket.hanem különösen azoknak, akik fogyni szeretnének. Az alábbiakban megtudhatod, hogyan működik a paleo diéta, és miért nagyszerű, ha úgy döntesz, hogy fogyni szeretnél.
A paleo diétának vannak támogatói, de vannak ellenzői is. Ez a legtöbb diétával és étkezési programmal így van. Ennél a diétánál főleg a hosszú távú kutatások és előrejelzések hiánya az, hogy milyen hatással van ránk ez a fajta étrend. Nemcsak a hosszú távú előnyök nincsenek megerősítve, hanem a lehetséges negatívumok sem. És mivel még a paleo diéta is korlátozza bizonyos, a szervezetünk számára jótékony hatású élelmiszerek fogyasztását - pl. tejtermékek, hüvelyesek stb, lehetnek negatív eredmények a jövőben.

A paleolit étrend pozitívumai

  • Naponta kevesebbet eszel - csak egy vagy két étkezést naponta, és máris jóllakottnak érzed magad
  • Gyors és hatékony fogyás a magas fehérjebevitel és a minimális szénhidrátbevitel miatt
  • Kevesebb édesség utáni sóvárgás
  • Szinte semmilyen félig feldolgozott élelmiszert nem eszel, csak frisset
  • A magas fehérjebevitel pozitív hatással van az izomépítésre
  • Az étkezési stílus nagyon egyszerű
  • Könnyen, különösebb otthoni előkészületek nélkül fogyasztható
paleo diéta
A paleo diétán sokféle húshoz és halhoz nyúlhatsz.

A paleo diéta negatívumai

  • A paleo étrendre való átállás nem biztos, hogy könnyű - a szervezetnek hosszabb időbe telhet, mire alkalmazkodik hozzá
  • Főként állati eredetű ételeket fog enni, ami nem mindig tesz jót a szervezetének
  • A szervezetének nehezebb lesz hozzászoknia a magas fehérjebevitelhez
  • Nem ehet tejtermékeket, gabonaféléket vagy hüvelyeseket
  • Kalciumot kell pótolnia más forrásból - pl. étrend-kiegészítőkből.
  • Az emberek lenézhetik Önt társaságban, és előfordulhat, hogy nem talál ételt társasági eseményeken

Hogyan működik a paleo diéta?

Felmérések szerint népességünk körülbelül 1%-a táplálkozik paleo étrenden. Ez nem sok, de minél ismertebb, annál nagyobb lesz az érdeklődés iránta. Különösen azok az emberek, akik a bioélelmiszerekre helyezik a hangsúlyt, és akik valóban egészséges étrendet keresnek, biztosan vonzónak találják majd. Ráadásul a paleo diéta az egyik leghatékonyabb módja a fogyásnak. A keto diétához hasonlóan csökkenti a szénhidrátbevitelt, a cukrokat, növeli a fehérjebevitelt, ráadásul ha megfelelő ételeket választasz, akkor sok evés nélkül is jóllakottnak érzed magad. Ez csökkenti a kalóriabevitelt, és a további fogyás biztosított.
Ez a diéta elsősorban olyan ételekre épül, amelyek elegendő fehérjét biztosítanak szervezetünk számára. Ez utóbbi a fogyás legfontosabb összetevője, mert csökkenti az étvágyat, felgyorsítja az anyagcserét, sőt, segít a testsúlyunkat befolyásoló hormonok szabályozásában is. A paleo diéta során a kalóriák nagyjából 25-35%-át fehérjéből fogjuk fogyasztani naponta.
Mivel a paleo diéta nem tartalmaz olyan ételeket, amelyek magas szénhidráttartalmúak (pl. burgonya, kenyér vagy rizs), egyértelmű, hogy minimális mennyiségű szénhidrátot fogsz bevinni. A szénhidrátok csökkentésével pedig ismét jelentősen megnöveled a fogyásodat. A siker a fogyás szempontjából emiatt is némileg előre borítékolható.
A paleo diéta nagy előnye, hogy olyan ételeket fogyasztasz, amelyek jóllakatnak. Ezért naponta kevesebbet fogyasztasz, és mégis jóllakottnak érzed magad. A kevesebb étellel kevesebb kalóriát is beviszel a szervezetedbe. Ez pedig egy újabb ok, amiért ez az étrend jó a fogyáshoz. Egy másik pozitívum az édességek, cukros italok és velük együtt a gyorscukrok és az egészségtelen szénhidrátok elhagyása. Ez aztán szintén javítja majd az egészségi állapotodat ennek következtében, és természetesen segíti a súly- és térfogatcsökkenést.

gyümölcsök és zöldségek a paleo diétában A
gyümölcsök és a zöldségek természetesen a paleo diétában is engedélyezettek
.

Milyen ételek engedélyezettek a paleo diétában?

A paleolit étrend elsősorban olyan élelmiszereken alapul, amelyeket a paleolitikum emberei vadászni vagy gyűjteni tudtak. Ebbe egyértelműen beletartozik a hús és a hal, a diófélék, a zöldségek és a gyümölcsök, de néhány olaj vagy gyógynövény is. Most közelebbről megnézzük, hogy milyen ételek engedélyezettek a paleo diétában. Ugyanakkor azt is megnézzük, hogy mit nem szabad enni. Hogy segítsük a tájékozódást, ismét összeállítottunk egy táblázatot, amely az alapvető élelmiszereket mutatja be.

Mit szabad enni

Mit nem szabad enni

Gyümölcsök

Gabonafélék - búza, zab és árpa

Zöldségek

Hüvelyesek - bab, lencse, földimogyoró és borsó

Diófélék és magvak

Tejtermékek

Sovány húsok, különösen fűvel táplált állatok és vadak

Finomított cukor

Halak, különösen az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - lazac, makréla és tonhal.

Olajok - olívaolaj, dióolaj stb.

Burgonya

Gyógynövények és fűszerek - kömény, oregánó, bazsalikom, bors, rozmaring, kakukkfű, kurkuma, gyömbér stb.

Minden erősen feldolgozott élelmiszer

A paleo diéta célja, hogy csak minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasszunk, amelyek elsősorban frissek, soványak és egészségesek. Kilenc alapvető élelmiszerre épül, amelyeket most részletesebben is megvizsgálunk.

A paleo diétában megengedett élelmiszerek

A paleo diéta alapja, sok más diétához hasonlóan, a hús. Ebben az esetben elsősorban a friss hús, lehetőleg háziállatoktól. Régebben természetesen vadhús volt, amit az emberek vadászhattak. Ma ez a bárány-, marha- vagy kecskehús, vadhús, baromfi, például csirke, kacsa, liba stb. tartozik ide.
A húsok mellett a hal is alapélelmiszernek számít, legyen az lazac, tonhal, makréla, pisztráng, tőkehal, harcsa vagy különböző tengeri herkentyűk. Ezek nem csak nagyon egészségesek, de omega-3 zsírsavakban is gazdagok, amelyek nagyon fontosak a testünk és a szervezetünk számára, és többek között támogatják az immunrendszerünket. A paleo diétába beilleszthetjük a tojást is, amiből a sárgája és a fehérje is megengedett.A gyümölcsök közé elsősorban az alma, a szilva, a narancs és a mandarin, a szőlő és a szőlőszemek tartoznak. de a dinnye, az őszibarack és a különböző, kertben termesztett vagy erdőben szedett gyümölcsök is, mint például az áfonya vagy a málna.
Zöldségként választhatja a klasszikus paprikát, paradicsomot, uborkát, de karfiolt, brokkolit, kelkáposztát, káposztát, karfiolt is..., cukkini, spenót és saláta, hagyma, fokhagyma és egyéb zöldségek. Ebben az esetben nincsenek korlátok. A kilenc alapélelmiszer közé tartoznak a magvak és a diófélék is, különösen a kesudió, a brazil dió, a pisztácia, a makadámia dió, de a dió és a mandula is. Valószínűleg nem kell felsorolnunk a magvakat, de gyakorlatilag azokhoz nyúlhatunk, amelyeknekszeretsz, vagy kombinálhatod őket - tökmag, szezámmag, napraforgómag, chia mag stb.
Bár a zsírok valószínűleg nem voltak annyira elterjedtek az őskorban, és az emberek valószínűleg bizonyos ételekkel fedezték őket - pl. A paleo diétában használhatunk szűz olajokat, például olíva-, tök-, len-, kókusz-, pálma- és egyéb olajokat. És a gyógynövényeket sem kell nélkülöznöd. Még az ősemberek sem mondtak le róluk biztosan, miután felfedezték, hogy ízletesek és ártalmatlanok. Ízesítheted ételeidet oregánóval, bazsalikommal, borssal, köménnyel, rozmaringgal, kurkumával, gyömbérrel és más fűszerekkel. Ha a fűszerek és fűszernövények frissek, akár az ablakodban lévő cserépben, akár a kertedben, még jobb.

NEM TÚLFIGYELMEZTETÉS
A paleo diéta az alacsony szénhidráttartalmú étrendek csoportjába tartozik, bár néhány dologban különbözik tőle. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen ételek tartoznak az alacsony szénhidráttartalmú diétába, és mire épül, olvasd el másik cikkünket, a 16 legjobb alacsony szénhidráttartalmú étel.

A paleo diétában nem megengedett élelmiszerek

Hogy ne kövess el hibákat a paleo diéta során, összeállítottunk egy listát azokról az élelmiszerekről is, amelyek nem engedélyezettek, vagy biztosan nem tartoznak ebbe az étrendbe. Most nem az iparilag feldolgozott élelmiszerekre és ételekre, édességekre, cukros üdítőkre, gyorséttermekre és hasonlókra gondolunk. Ezek tényleg nem tartoznak ide. De a hüvelyeseket sem szabad fogyasztani, amelyek közé tartozik a bab, a lencse, a csicseriborsó és vigyázat - a földimogyoró is! Sem a tejtermékeket, amelyek eléggé hiányozhatnak ebből a fajta étrendből, különösen, ha hozzászoktál. Felejtsd el tehát a joghurtot, sajtot, tejszínt, tejet és más tejtermékeket.
Kerülje a gabonaféléket is, azaz az árpát, rozsot, hajdinát, quinoát, de a belőlük készült termékeket, azaz a kenyeret, tésztát stb. ne. A burgonya és a belőle készült ételek szintén nem részei a paleo étrendnek.
Az olajok beleférnek a paleo étrendbe, de kerüljük a finomított olajokat, mint például a repce, szójabab, gyapotmag, szőlőmag stb. És bár egyes diétatípusok megengedik a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, ebben az esetben felejtsd el őket. Természetesen ezek is iparilag feldolgozott élelmiszerek, amelyek nem tartoznak a paleo diétába.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.