Étkezés

Hogyan kezeljük a nyári grillezést felesleges kalóriák nélkül?

A jó grillezés elválaszthatatlan a forró nyári napoktól. Nincs is jobb, mint finom ételekkel, hideg italokkal és baráti körben ülve még élvezetesebbé tenni a napot. Grillezés közben azonban könnyen megzavarodhatunk, és megzavarhatjuk a tervezett menüt. És ha gyakran szeret grillezni, akkor lehet, hogy éppen emiatt anyári fizikumod inkább kezd téli dudorodni. Szerencsére nem probléma, ha úgy élvezed a grillezést, hogy közben elkerülöd a felesleges kalóriákat. Csak tudnod kell, hogyan kell csinálni.

Ezért a mai cikkben néhány tippet mutatunk be, amelyek segítenek a számolásbana kalóriabevitelt, és sokkal egészségesebbé tegye a grillezést. De megnézzük néhány összetevő vagy szósz egészséges alternatíváit is.

A minőségi alapanyagok a kulcs

Ha egészségesen szeretne grillezni, mindenekelőtt a megfelelő alapanyagokra van szüksége. A legfontosabb a jó minőségű hús (vagy bármilyen alternatíva, amit használ). E tekintetben a hús kiválasztására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a normál főzésre. Ideális a jó minőségű csirkehús, de a hal vagy esetleg az alacsonyabb zsírtartalmú marhahús is elérhető. Ha például sajtot szeretne grillezni, ügyeljen arra, hogy a sajt minősége alkalmas legyen a grillezésre. Nem érdemes a grillezéshez használt olajon vagy más zsírfajtákon spórolni, hiszen azokban az énkevésbé jó minőségűekben magasabb hőmérsékleten olyan kémiai reakciók játszódnak le, amelyek nemkívánatos rákkeltő anyagokat termelnek.

Nyári grillezés
A jó minőségű hús a jó grillezés alapja.

Ne feledkezzen meg a zöldségekről

A zöldségek minden étrend nélkülözhetetlen részét képezik. Olyan fontos anyagokat tartalmaz, mint a rostok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Ugyanakkor elég sok vizet tartalmaznak, ami rendkívül szükséges a szervezet hidratálásához, különösen a nyári hónapokban. Az elegendő folyadékbevitel fontosságáról bővebben olvashat a jobb immunitásról szóló cikkünkben. A tányérodon lévő zöldségek segíthetnek jóllakni anélkül, hogy túlzásba vinnéd a többiösszetevőkkel, hatékonyan csökkentve ezzel a grillezés során bevitt kalóriák számát. Nem kell azonban a friss zöldségekre szorítkoznod. Ki ne élvezné a grillezett cukkinit vagy más zöldségeket.

Ne hagyja figyelmen kívül

Ne vidd túlzásba az adagolást

Gyakori probléma, amivel főleg grillezéskor találkozhatsz. barátaiddal, nagy társaságban, a túl nagy adagok az ételekből. Amikor mindenki hoz magával valamit, az étel nagyon gyorsan felhalmozódik az asztalon. Ha ez a sok étel a grillre kerül, kár, hogy nem eszed meg rögtön, mert ha elrakod például másnapra, nem lesz olyan finom. Ezért mindig jobb, ha csak azt grillezed, amit meg is tervezel enni. Ugyanakkor ne feledje, hogy ha minden egyes grillezés során teljesen minden egyes grillezés alkalmával túlzásba viszed a fogyasztást, az jelentős hatással lesz az általános kalóriabeviteledre.

Ez persze nem azt jelenti, hogy éhezzünk, csak kis falatokkal együnk, és hagyjuk az asztalt elfogyasztatlanul. Azt sem mondom, hogy ha egyszer nem éhezteted magad, akkor vége a világnak. De kezelje a grillezést úgy, mint bármely más ételt az étlapon, és legyen ugyanolyan felelősségteljes, mint mindig, amikor adagolja az ételeket.

Készítsen házi pácot

Kiváló módja a felesleges kalóriák elkerülésének, ha saját pácot használsz. Ezzel elkerülhető a legtöbb kereskedelmi pácban található hatalmas mennyiségű só, ugyanakkor nem lesz szükséged további sóra vagy különböző szószokra az ételek ízesítéséhez (a szószok kérdésére mindjárt rátérünk). A házi pác elkészítéséhez mindössze szójaszószra van szükségünk.alacsony nátriumtartalmú szójaszósz, ecet, friss fokhagyma, gyömbér és olívaolaj. Ugyanakkor használhat különféle fűszernövényeket, amelyek gyönyörűvé teszik az ételt. anélkül, hogy a fent említett sót vagy egészségtelen szószokat használnánk.

hús a grillhez
A jól pácolt és fűszerezett húsok szósz nélkül is ízletesek.

Kerülje az egészségtelen szószokat

Egy pillanatra megállunk a fent említett szószoknál. A grillezéseken nagyon népszerű, általánosan vásárolt szószok gyakran ellentmondásos ízesítő-, színező- és aromaanyagokat tartalmaznak. Ugyanakkor meglepően sok kalóriát tartalmaznak, ami ismét hozzájárul aaz emberek gyakran jóval több kalóriát visznek be a grillezés során, mint elsőre gondolnák. Megoldást jelenthet a fent említett házi pácok használata, vagy a jó minőségű és megfelelő szószok kiválasztása. Ilyen például a BioTechUSA Zero Sauce vagy a GymBeam Zero Sauce szószok valamelyike.

Figyeljen a függelékre

Ha egy remekül kinéző hamburgert készítesz a grillen, akkor jó ötlet a sült krumpli vagy hasonló köret. Persze ezzel nincs feltétlenül baj, de ha csökkenteni akarod a bevitt kalóriák mennyiségét, próbálj meg egészségesebb alternatívát kitalálni. Zöldség (grillezett vagy friss), babsaláta, kuszkusz vagy akár egy hagyományos zöldségsaláta is jól működik köretként. Még a fent említett sült krumpli is elég egészségesen elkészíthető, ha otthon készíted, és nem használsz túl sok olajat a sütéshez.

Süssön saját hamburgerzsemlét

Ez a tanács nem csak a hamburgerzsemlére vonatkozik, hanem nagyjából bármire, amit otthon magad készíthetsz. A házi készítésű ételek általában jobb minőségű összetevőket tartalmaznak, és ami még fontosabb, mindig te irányíthatod, hogy mi van bennük, és milyen a tápértékük. Ugyanakkor elkerülheted a felesleges tartósítószereket és hasonló anyagokat, amelyekre nincs szükséged.

Ne hagyja figyelmen kívül
Sütés közben se feledkezz meg a megfelelő fehérjebevitelről. Összehasonlítottuk a legjobb sütéshez való fehérjéket.

Ne főzd túl az ételt

Biztosan hallottad már, hogy az égetett ételek fogyasztása "jót tesz a szépségednek". De ha ezt a szabályt követed, komoly egészségügyi problémákat kockáztatsz. Amellett, hogy az odaégett étel emésztési problémákat okozhata zsír elégetésekor keletkező policiklikus aromás szénhidrogének rákkeltőek lehetnek. Legközelebb tehát jobb, ha vigyázol, hogy ne süsd túl az ételt.Ha pedig nem megy, akkor egyáltalán ne egye meg az étel megégett részét. A policiklikus aromás szénhidrogének keletkezésének lehető legnagyobb mértékű elkerülése érdekében a húst alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig grillezze.

megégett hús a grillen
Az égett hús inkább az emésztési zavarokra jó, mint a szépségre.

Mossa el a használt edényeket

Ez a pont kissé furcsán hangozhat, de ne tévesszen meg senkit. Grillezéskor gyakori gyakorlat, hogy az emberek égve hagyják a grillezőfelületet, és nem nagyon tisztítják. Ezért az előző pontban említett rákkeltő anyagok végül úgyis bekerülnek az ételbe. Ugyanakkor így elkerülhető az a kellemetlen íz, ami az égett felületen grillezett ételeken megmaradhat.

Legyen óvatos, milyen olajat használ

Grillezéskor az étel magas hőmérsékletnek van kitéve. Emiatt óvatosnak kell lennie, hogy milyen olajat használ a grillezéshez. Az extra szűz olívaolaj például nem jó választás, mivel ízesítheti az ételt, de ha azmagas hőmérsékleten gyorsan elveszíti az ízét, és túlsül, ami szükségtelenül rákkeltő anyagok termelődéséhez vezet. Ezért mindig magas füstpontú, azaz magas hőmérsékletre alkalmas olajokat válasszon. Ilyen például a Pure Ghee vagy a GymBeam repceolaj spray.

Ne hagyja figyelmen kívül
A ghee egészségesebb, mint a hagyományos vaj? Készítettünk neked egy remek összehasonlítást.

Mely termékek lehetnek jók neked?

A táplálékkiegészítő gyártók is nagy számban fókuszálnak mostanában az egészséges táplálkozásra és a tápanyagokban gazdag élelmiszerekre. Ennek eredményeképpen rengeteg egészséges szószt, minőségi sütéshez és grillezéshez való olajat és még sok mást is találsz a kínálatukban. Grillezéshez különösen ajánljuk a ZERO szószok kínálatát, a Kulturistika.com kókuszolajat vagy a BrainMax Ghee-t.

Végső összefoglaló

Ön is élvezheti a grillezést anélkül, hogy aggódnia kellene a felesleges kalóriák miatt. Azonban figyelnie kell arra, hogy milyen alapanyagokat használ, az ételeket sok zöldséggel kombinálja, kerülje aaz egészségtelen szószokat és a nagy mennyiségű sót, ne főzd túl az ételt, és használd a megfelelő olajat. Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz, nincs okod aggódni a nehezen megszerzett nyári alakod miatt.

Ennyit a mai cikkről, de ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, nyugodtan írj nekünk a hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.