Étkezés

Szénhidrátmentes ételek: a teljes lista a keto diéta ételeiről!

Úgy döntöttél, hogy keto diétára vagy alacsony szénhidráttartalmú diétára váltasz? Akkor szénhidrátok nélkül fogsz enni. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta vagy szénhidrátmentes étrend kiegyensúlyozott étrendet igényel, hogy kiegészítse a fehérjét és más fontos összetevőket. Összeállítottunk egy listát szénhidrátmentes élelmiszerekről, amelyeket beilleszthetsz az étrendedbe, hogy ízeket, valamint vitaminokat, egészséges zsírokat és fehérjéket adj hozzá.

Mik azok a szénhidrátok?

A szénhidrátok, akárcsak a fehérjék és a zsírok, makrotápanyagok. Szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak, de vannak olyan élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak szénhidrátokat. Ezekre összpontosít több diétás megközelítés, amelyeket itt bemutatunk. A szénhidrátokra úgy gondolhatunk, mint a keményítőkre és cukrokra, amelyek a szervezetünk számára a legnagyobb energiakészletet biztosítják. Vannak olyan szénhidrátok, amelyek fontosak a szervezetünk számára, és meg kell őket enni - kivéve, ha diéta mellett döntünk, és vannak olyan szénhidrátok, amelyeket jobb korlátozni vagy teljesen elhagyni. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek úgynevezett gyorscukrot, finomított cukrot vagy feldolgozott szénhidrátokat tartalmaznak, akkor gyors energiakészletünk lesz, de az viszont gyorsan lemerül.

szénhidrát nélküli élelmiszerek
Tipikus szénhidrátmentes élelmiszerek közé tartoznak például az olyan dolgok, mint az olívaolaj
.

Milyen hatással vannak a szénhidrátok a szervezetünkre?

Az egyik ok, amiért a szénhidrátok fontosak a szervezet számára, az a glükóz előállítása, amely testünk és szervezetünk erőforrása - energiaforrása. Befolyásolja az agy és a szervek működését, és részt vesz az izomnövekedésben. A szénhidrátok a jóllakottság szempontjából is fontosak. Amikor szénhidrátokat tartalmazó ételeket fogyasztunk, jóllakottnak érezzük magunkat, és nem érezzük, hogy állandóan ennünk kell. Ezeknek azonban egészséges szénhidrátoknak kell lenniük, nem pedig gyorscukroknak. Ezek viszont hatással vannak az éhségérzetünkre és a túlevésre, illetve a több cukor fogyasztására. A szénhidrátok lebontásáról és az egészséges és egészségtelen cukrokról bővebben a szénhidrátokban gazdag élelmiszerekről szóló cikkünkben írtunk, hogy többet megtudj. Ehhez a cikkhez elegendőek lesznek a fent említett alapok.

NEM TÚLÉRDEKELNI
Ha kivágod a szénhidrátokat, jól kell felépítened az étrendedet, és főként fehérjével kell kiegészítened. Olvassa el a magas fehérjetartalmú élelmiszerek című cikkünket, hogy megkönnyítse a diétatervét.

Mi az az alacsony szénhidráttartalmú étrend?

A low carb, vagy más néven keto diéta egy olyan diétás étrend, amelyben teljesen elhagyod a szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Ha jól összeállítottál egy diétás tervet, akkor működhet, és tisztán szénhidrátmentes ételekből táplálkozhatsz. Az alábbiakban megnézzük, melyek ezek. Ha ebben a diétában elhagyod a szénhidrátokat, fontos, hogy megfelelően helyettesítsd őket, mégpedig zsírokkal és fehérjékkel. Ha jól követed a szénhidrátmentes diétát, akkor nagyon gyorsan és hatékonyan le tudsz fogyni.
Az a szervezet, amely nem jut szénhidráthoz, úgynevezett ketózisba kerül, ami a szervezet természetes állapota és válasza a szénhidráthiányra. A testünk ezt a maga módján kezeli. Szénhidrátok helyett zsírokból kezd energiát nyerni, még a testzsírokból is. Ez az oka a gyors fogyásnak és testzsírvesztésnek is.

Alacsony szénhidráttartalmú és szénhidrátmentes diéták

Számos olyan diéta létezik, ahol kivágjuk a szénhidrátokat. Ezek több csoportba sorolhatók. Az első lehetőségnél, a lazább szénhidrátdiétánál csak a szénhidrátbevitelt kell napi 100-150 gramm szénhidrátra csökkenteni. A második lehetőségben, a szigorú, szénhidrátcsökkentett diétában a szénhidrátokat napi 50-100 gramm szénhidrátra csökkentjük. A harmadik lehetőségnél, a szénhidrátmentes diétánál, a low carb vagy keto diétánál pedig a szénhidrátokat napi 50 grammnál kevesebbre csökkentjük.

szénhidrátmentes diéta
A szénhidrátmentes diéta többek között dióféléket is tartalmazhat
.

Miért (ne) együnk szénhidrátot?

Fentebb már leírtuk, miért fontosak a szénhidrátok a szervezetünk számára. Ebből világosan látszik, hogy hacsak nem szükséges, vagy hacsak nem választunk szénhidrátszegény diétát, vagy olyan étrendet, amely teljesen kizárja a szénhidrátokat, akkor fogyasszuk őket. Természetesen meg kell néznünk, hogy milyen szénhidrátokról van szó. Különösen a finomított cukrok inkább ártanak a szervezetünknek, mint használnak.Ha rossz szénhidrátokat választunk, az ilyen élelmiszerek fogyasztása elhízáshoz vezethet.túlevéshez, de cukorbetegséghez is, ami igazán nagy problémát jelenthet. Ezek a szénhidrátok főként a különböző rágcsálnivalókban, édességekben, csokoládészeletekben, kekszekben stb. találhatók.

NE TÚLÉRJÜK
A keto diéta akkor is megfelelő, ha edzel, izmot szeretnél szerezni és erősödni? Tudd meg cikkünkből A ketogén diéta és annak hatása az erőnlétre.

A cukorbetegség mellett, amelyet a vér megemelkedett trigliceridszintje okoz, szívbetegség is kialakulhat. Ezeket ugyanaz a probléma okozza. A cukorbetegségben azonban még mindig az inzulinrezisztencia. A vércukorszint emelkedése hiperglikémiát is okoz, ami cukorfüggőséget jelent. Ennek következtében az immunitás sérül, a sejtek rosszul reagálnak az inzulinra.n, ami cukorbetegséget eredményez, és az anyagcserénk is szenved.
A szénhidrátoknak megfelelően az étrendünk 50-60%-át kellene kitenniük. Ha itt-ott eszünk egy-egy édességet vagy cukros süteményt, az nem nagy baj. Sajnos ezek az ételek hatására egyre jobban megkívánjuk őket, és végül olyan rutinba kerülhetünk, ahol ezek teszik ki étrendünk nagy részét. És akkor ez már gondot okozhat. Ezért jobb, ha elkerüljük őket, és változatossá és kiegyensúlyozottá tesszük az étrendünket.
Most olyan ételeket fogunk megvizsgálni, amelyek nem tartalmaznak szénhidrátot, és így fontos részét képezik az étrendnek.Azoknak, akik egészségesen szeretnének táplálkozni - és természetesen azoknak is, akik a szénhidrátmentes étrendet választják.

Tojás szénhidrátok nélkül A
tojás a természetesen szénhidrátmentes élelmiszerek közé tartozik
.

Szénhidrátmentes élelmiszerek

Az egyszerűbb táplálkozás érdekében, azaz az étrend összeállításának megkönnyítése céljábólIsmét összeállítottunk egy táblázatot, amelyben megtalálhatja a szénhidrátmentes élelmiszereket, amelyek beilleszthetők. Annak érdekében, hogy véletlenül se nyúljon valami szénhidráttartalmú ételhez, és ne zavarja meg a diétás tervét, a következőket vettük belet és egy listát azokról az ételekről és italokról, amelyek szénhidrátot tartalmaznak, és ezért beilleszthetők az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. Az alacsony szénhidráttartalmú diétához szénhidrátokat is hozzáadhatsz.

Szénhidrátok nélküli élelmiszerek

Elhagyandó élelmiszerek

sovány húsok

Édesített italok

halak és tenger gyümölcsei

édes és cukrozott élelmiszerek és édességek

alacsony szénhidráttartalmú sütemények

cukor és természetes édesítőszerek

szénhidrátmentes tésztafélék

gabonafélék és pékáruk

tejtermékek - tejszín

Tészták

Tojás

Rizs

Diófélék, magvak

Hüvelyesek

Finomítatlan egészséges zsírok és szűz olajok

aszalt gyümölcsök

egyes zöldségek - különösen a zöld színűek

készételek, gyorsételek stb.

speciális fehérjeitalok, shake-ek és ételek

 

Milyen szénhidrátmentes ételeket ehetsz?

Mint már említettük, ha a szénhidrátmentes ételek mellett döntesz, fontos, hogy úgy alakítsd ki az étrendedet, hogy a szervezeted elegendő energiához jusson, amit egyébként szénhidrátokból vesz fel. Ezért ezeket zsírokkal és fehérjékkel kell helyettesíteni. Ezáltal a szervezeted néhány nap alatt ketózisos állapotba kerül, és elkezdesz fogyni és tömeget veszíteni.
A szénhidrátmentes ételek közé tartozik minden hús, de válasszon sovány húsokat, frisset és ha teheti, lehetőleg házi tenyésztésű, termelői stb. húsokat. A húsok mellett érdemes az étrendedet halakkal és tenger gyümölcseivel gazdagítani, amelyek nagyon egészségesek, és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek többek között nagyon pozitív hatással vannak az immunitásunkra.
A pékárukat kerülni kell, de ha alacsony szénhidráttartalmú pékárut választunk, és nem eszünk túl sokat, az sem baj. A különböző keto diétás webáruházakban szénhidrátmentes pékárukat is találsz, amelyek éppen a keto diétás étkezéshez alkalmasak. Különböző fehérjeételeket is vásárolhatsz itt, a kásától kezdve a leveseken, leveseken, szószokon és egyéb keverékeken át a turmixokig. Ezek nem csak finomak, de segítenek energiát adni és jóllakni egy időre. A tojás és a tejtermékek szintén fontosak az alacsony szénhidráttartalmú étrendben.

NEM TÚLFIGYELMEZTETÉS
Érdekelnek az alacsony szénhidráttartalmú diétában ajánlott konkrét élelmiszerek? Nézd meg a 16 legjobb alacsony szénhidráttartalmú ételről szóló cikkünket.


A diófélék és magvak rostok, vitaminok és más fontos elemek gazdag forrásai. Ezeket is érdemes beiktatnod a szénhidrátmentes diétádba. Alkalmas a kesudió, a brazil dió, de a dió, a mogyoró és bármilyen mag is, amit csak el tudsz képzelni. A chia magot például joghurtba vagy turmixba is adhatod, ami szuperélelmiszer, és nagyon jótékony hatással van az egészségünkre.
A birkát inkább hagyjuk ki, vagy csökkentsük minimálisra a fogyasztását. Sok szénhidrátot tartalmaz, ezért sem frissen, sem más formában - szárítva, fagyasztva szárítva stb. - nem alkalmas. Helyette helyettesítsük zöldségekkel. Ideálisak a zöld színű zöldségek. Ez egy ilyen egyszerű útmutató ahhoz, hogy helyesen válasszunk és ne tévedjünk. A legjobb szénhidrátmentes élelmiszerek közé tartozik az avokádó vagy az olajbogyó, amelyekről gyakran megfeledkeznek a megfelelő élelmiszerek listáin.
Mivel a szervezetünk a fehérje mellett elsősorban zsírokat használ fel, ezeket is célszerű fogyasztani. Az egészséges és finomítatlan zsírok és a szűz olaj a legmegfelelőbbek. Például salátaöntetet készíthetünk olívaolajjal, ami nemcsak az ízt javítja, hanem az egész étel minőségét és értékét is növeli.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.