Kiegészítők

Gyógygombák 5: Coriolus vizsgálva

Coriolus, más néven Coriolus versicolor, outcrops, Trametes versicolor vagy pulyka farok gomba, egy faGomba, amely a mérsékelt égövi éghajlaton a korhadt fatörzseken nő. Bár ez a gomba nem éri el ugyanazt a népszerűséget, mint az olyan gombák, mint a reishi vagy a polyporus, ez, köszönhetően aegészségügyi előnyeinek köszönhetően a hagyományos kínai orvoslás gyakori része. A gyógygombákról szóló sorozatunk következő részében a Coriolust vesszük közelebbről szemügyre.

Mi az a coriolus?

Ahogy a bevezetőben említettük, a Coriolus egy fás gomba, ami azt jelenti, hogy a fát használja tápanyagforrásként. A Coriolus leggyakrabban a lombhullató fák elhalt törzsén és tuskóin található meg. Előfordulása világszerte gyakori a mérsékelt éghajlatú területeken. Ezért nem jelent gondot, ha Csehországban is megtaláljuk, ahol szintén gyakori. A gomba termőtesteit könnyű észrevenni, mivel mindig nagy csomókban találhatók, és jellegzetes félkör alakúak. Jellemző rájuk a tarka színezés is, mivel az egyes termőtesteken jellemzően több különböző színű sáv található. Érdekes, hogy e gomba színe a kor előrehaladtával változik és fokozatosan sötétedik. A Coriolus már több évezrede része a hagyományos kínai orvoslásnak. Ez az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhető, amelyek közül leginkább az emberi immunitás fokozására való képességét emelik ki.

A Coriolus előnyei A
Coriolusra jellemző a változatos színeződés
.

Milyen bizonyított hatásai vannak a Coriolusnak?

Álljunk meg egy pillanatra a Coriolus jótékony hatásainál. Mit mondanak a tudományos vizsgálatok arról, hogy milyen előnyökkel jár a Coriolus?

Magas antioxidáns-tartalom

A Coriolus nagy mennyiségű antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Az antioxidánsok rendkívül értékesek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek számos negatív hatással vannak az emberi egészségre. Ezt a kérdést részletesebben tárgyaltuk a legjobbak összehasonlításábanlegjobb antioxidánsok összehasonlításában, amelyben részletesen kitértünk az antioxidánsok által nyújtott egyes egészségügyi előnyökre. Említésre méltó például az öregedés jeleinek lassítása, a gyulladáscsökkentő hatás és számos betegség megelőzése.

Erősíti az immunitást

A Coriolban található egyik legérdekesebb anyag a poliszacharid peptid (PSP), amely jelentősen erősíti az immunrendszert. Ez az anyag lehet az oka annak, hogy a Coriolus évek óta olyan elismert gyógygomba. Szintén említést érdemel a poliszacharid Krestin, amely a PSP-hez hasonló hatással rendelkezik.

Ne hagyja figyelmen kívül

Támogatja a bél mikroflóra egészségét

A bélmikrobióta fontosságáról részletesen írtunk A mikrobiom fontosabb, mint gondolnád című cikkünkben. Megfelelő működése tükröződik az immunrendszerünkben, a táplálék megemésztésének képességében, és nagyon is valószínű, hogy az agyunk vagy a szívünk működésében is. Egyszóval a mikrobiom rendkívül fontos, és a szervezetben betöltött szerepét semmiképpen sem szabad alábecsülni. Tanulmányok szerint a Coriolus segít növelni a bélmikrobióta bizonyos baktériumainak, különösen a Lactobacillusnak és a Bifidobacteriumnak a szintjét, ezáltal hozzájárulva a következőkhözSegít például a hasmenés tüneteinek enyhítésében, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert vagy csökkenti a magas koleszterinszint kockázatát.

Egyéb előnyök

A Coriolnak természetesen számos egyéb egészségügyi előnye is van. Az egyik ilyen a sportteljesítményre gyakorolt lehetséges pozitív hatása. Arról is beszélnek, hogy képes javítani az inzulinrezisztenciát vagy felvenni a harcot a baktériumokkal. Nem véletlen, hogy a Coriolus az egyik olyan gomba, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban már sok ezer éve használnak. Hatásait számtalan generáción keresztül figyelték meg, és ha nem nyújtana egészségügyi előnyöket, már régen feledésbe merült volna.

Ne hagyja figyelmen kívül
A gyógygombákat nem kell egyedül fogyasztani. Találkozhat velük például a Blendea Supercoffee (felülvizsgálat) gyógygombás kávé összetételében.

A coriol mellékhatásai és hátrányai

A koriolust általában teljesen biztonságos gombának tartják, nincs bizonyított negatív hatása. A vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos ésszerű adagolás mellett nincs okunk aggódni a káros egészségügyi hatások miatt. Feltételezhető azonban, hogy a Coriol túlzott fogyasztása például hasmenést vagy hányingert okozhat. Ez természetesen abszolút minden élelmiszerre igaz.

coriolus Csehországban A
Coriolus Csehországban is megtalálható
.

Hogyan kell adagolni a Coriolust?

Milyen adagoláshoz kell tehát tartania magát, ha elkezdi szedni a Coriolust? Bár nincs hivatalosan meghatározott adagolás, általában napi 1-3 gramm Coriolus szedése ajánlott. Gyakran mondják azonban, hogy a Coriolus szedése 5 napig ajánlott, majd két napot kihagyni. Az időzítés szempontjából ideális a Coriolus éhgyomorra történő fogyasztása. Azonban hozzáadható például a kedvenc italához. A Coriolus mellett célszerű növelni a C-vitamin bevitelét is, hogy az összes hatóanyag jobban felszívódjon.

Milyen Coriolust szedjünk?

Melyik termékhez érdemes nyúlni, ha érdekel a Coriolus? Először is, nem ajánljuk a tapasztalatlan gombaszedőknek, hogy egyedül szedjenek gombát az erdőben, mert ez csúnyán visszaüthet. Szerencsére rengeteg minőségi és megbízható termék van a piacon, amelyekhez fordulhat. Ezek közül az első a BrainMax Pure Turkey Tail (Coriolus) por. Ez tiszta Coriolus port tartalmaz, organikus tanúsítvánnyal. Könnyedén hozzáadhatja például bármilyen langyos italhoz. Ha a Coriolust inkább önmagában szeretné bevenni, akkor sokkal vonzóbbnak fogja találni a kapszulás formát, amit csak vízzel kell leöblíteni. Ebben az esetben ajánljuk például a MycoMedica Coriolust optimális koncentrációban. Egy csomag 90 db Csehországban gyártott kapszulát tartalmaz. Hasonlóképpen ajánljuk a BrainMax Turkey Tail (Coriolus) kivonatot, amely még 100 kapszulát is tartalmaz egy csomagban. Ezeknek a termékeknek azonban az a hátránya, hogy a Coriolus porhoz képest jóval több pénzbe kerülnek. Hatásukat tekintve azonban nincs bennük semmi kivetnivaló.

Végső összefoglaló

A Coriolus a hagyományos kínai orvoslásban használt egyik legfontosabb gyógygomba. Különösen nagyra értékelik antibakteriális hatásai, az immunrendszer támogatásáért vagy éppen a mikrobiomra gyakorolt pozitív hatása miatt. Bár ez a gomba Csehországban is megtalálható, javasoljuk, hogy megbízható termelőktől származó, bevált termékekhez nyúljon. Az ajánlott adagolás betartása esetén, amely körülbelül 1 - 1 3 gramm Coriol naponta, nem kell aggódni a negatív mellékhatások miatt.

A mai cikkhez ez minden tőlünk. Ha bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bátran a hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.