BMI kalkulátor

Gender
Kor
év
Magasság
cm
Súly
kg

A BMI a Body Mass Index (testtömegindex) rövidítése, és ahogy a neve is mutatja, a testtömegindexet jelenti. Ez egy viszonylag egyszerű eszköz, amely a testsúly, a magasság, az életkor és a nem alapján jelzi, hogy Ön alulsúlyos, egészséges testsúlyú, túlsúlyos vagy elhízott. Egyszerűen csak írja be az egyes adatokat az alábbi kalkulátorba, és másodpercek alatt megtudja az eredményt.

Hogyan számítják ki a BMI-t?

A BMI alapformájában egyszerűen a kilogrammban kifejezett testsúly és a méterben kifejezett magasság hányadosa lehet, de természetesen ez a formátum csak nagyon indikatív eredményeket ad. Ezért az olyan változókat, mint az életkor és a nem, alapértelmezés szerint szintén figyelembe vesszük, mivel ezek is szerepet játszanak a BMI kiszámításában.

A BMI lehetséges eredményei

A kereten belül mindig egy számot kap, amelyet össze kell hasonlítani a táblázatokban megadott referenciaértékekkel. Ezt a lépést természetesen kalkulátorunk elvégzi helyetted, de ha te magad számolnád ki a BMI-edet, nem árt, ha tudod:

  • a 16,5 és az alatti értékek súlyos alultápláltságra utalnak, amit természetesen szakemberek felügyelete mellett kell kezelni. Ez például bizonyos tápanyagok hiányával állhat összefüggésben.
  • a16,5 és 18,5 közötti értékek alultápláltságra utalnak.
  • A18,5 és 25 közötti értékek ideális testsúlyt jeleznek, és természetesen ideális, ha ezen a tartományon belül maradunk.
  • A25 és 30 közötti értékek túlsúlyra utalnak.
  • a30 feletti értékek már elhízást jeleznek, 35-től felfelé pedig másodfokú elhízásról, 40-től felfelé pedig már úgynevezett kóros elhízásról beszélünk.

Melyek az optimális BMI értékek?

Ahhoz, hogy a normál súlytartományba tartozzon, a BMI-nek 18,5 és 25 között kell lennie. Az ideális testsúly azért különösen fontos, mert az elhízott embereknél jelentősen nagyobb a civilizációs betegségek, például a cukorbetegség, a különböző szív- és érrendszeri problémák és egyebek kockázata.

BMI hiányosságok

Mivel a BMI többnyire csak a testtömeggel dolgozik, nem képes különbséget tenni aközött, hogy valaki átlagon felüli mennyiségű izommal vagy átlagon felüli mennyiségű zsírral rendelkezik. Ezért, ha százkilós testépítőként töltöd ki a kalkulátort, logikusan azt az eredményt adhatja vissza, hogy túlsúlyos vagy elhízott vagy a cizellált fizikumod ellenére. Eközben az izmos sportolók logikusan egészségesek lehetnek magasabb BMI-értékek mellett is, mert mint tudjuk, az izomnak lényegesen nagyobb a sűrűsége a zsírhoz képest.