Kiegészítők

Ashwagandha mikroszkóp alatt: hagyományos indiai gyógyászat a gyakorlatban

A hagyományos kínai vagy indiai gyógyászat még sok évezred után is nagy népszerűségnek örvend a világ minden táján. Gyakran talán észre sem vesszük, de a hagyományos gyógyászat gyógynövényei ma már hazánkban is igen elterjedtek, és jótékony hatásukat rengeteg ember használja ki. Az egyik ilyen gyógynövény az ashwagandha. Azonban találkozhatunk ezzel a növénnyel withania (vagy vitania) snodar, ashwagandha vagy indiai ginzeng néven is. Akárhogy is, ez egy olyan gyógynövény, amelyet a hagyományos indiai orvoslásban, az Ayurvédában használnak. Indián kívül azonban az Ashwagandha Afrika trópusi régióiban is megtalálható. Mi teszi ezt a látszólag feltűnésmentes növényt ennyire népszerűvé? Mik a legnagyobb egészségügyi előnyei, és vannak-e kockázatai? Nem csak ez derül ki mai cikkünkből.

Mi az az ashwagandha?

Kezdjük tehát elég fokozatosan. Az ashwagandha eredetéről már beszéltünk, de hogyan lehetséges, hogy sok évezred után még mindig az egyik legszélesebb körben használt gyógynövény? Ez egy nagyon erős adaptogén. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek megbirkózni a stresszel. Jobban mondva, pozitívan befolyásolják a szervezet stresszhelyzetekre adott válaszát. Nem számít, hogy pszichés stresszről van-e szó, amit valószínűleg mindenki tudvagy fizikai stressz, amelyet a túlzott fizikai megterhelés okoz. Ily módon az adaptogének segítenek fenntartani a homeosztázist, azaz a szervezet belső környezetének egyensúlyát. Ennek eredményeképpen az adaptogének népszerűek a sportolók és az általános lakosság körében is, akiknek manapság egyre több stresszel kell megbirkózniuk. Emiatt az Ashwagandha gyakori összetevője a különböző étrend-kiegészítőknek, amelyek többek között a stresszre gyakorolt hatásából profitálnak.

Ne hagyja figyelmen kívül
Az Ashwagandha nem az egyetlen adaptogén, amellyel foglalkoztunk. Olvassa el például a Blendea adaptogénekről szóló áttekintésünket, amelyben részletesen kitértünk a hatásaikra.

Milyen előnyei vannak az ashwagandhának?

Milyen konkrét egészségügyi előnyökkel jár az ashwagandha szedése? Egy 2011-es metaanalízis a stressz elleni, neuroprotektív, rákellenes, ízületi gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásokat sorolja a fő előnyök közé. Kiemeli továbbá a szorongás szintjére, a spermiumok mozgékonyságára, a női szexuális nehézségekre és még sok másra gyakorolt kedvező hatásokat. Az erőnléti sportolók számára a teljesítményre vagy az erőnléti edzés utáni regenerálódásra gyakorolt hatása is nagyon fontos. De ezen kívül a VO2max (a szervezet által tevékenység közben felhasználható maximális oxigénmennyiség) javulását is vizsgálták egészséges sportolóknál. Ezért megállapítható, hogy az ashwagandha számos területen számos előnyt biztosít. A fizikai egészségre és teljesítményre, valamint a mentális egészségre gyakorolt hatása kétségtelenül az oka annak, hogy ezt a gyógynövényt aévezredek óta az egyik legszélesebb körben használt növény a hagyományos indiai gyógyászatban.

Ne hagyja figyelmen kívül
Az ashwagandha stressz elleni küzdelemre gyakorolt hatásairól bővebben aStressz című cikkben olvashat.

Természetesen a tanulmányok eredményeit nem szabad elhamarkodottan kezelni. Ha elkezdesz ashwagandhát szedni, az nem jelenti azt, hogy hirtelen javulni fog a padlónk, vagy hogy egyik napról a másikra megszabadulsz minden stressztől. Ez csak egy darabja a kirakósnak, de ez a helyes táplálkozással kezdődik.m, minőségi alvással, megfelelő regenerálódással és ideális edzéstervvel.

ashwagandha használata
Az Ashwagandha-t a hagyományos indiai gyógyászatban használják jótékony hatásai miatt
.

Vannak az ashwagandhának hátrányai?

Az ashwagandha általában biztonságos anyagnak számít. Általánosságban kijelentik, hogy 3 hónapig biztonságosan szedhető. Azonban, mint említettük, ezt a gyógynövényt már évezredek óta használják. Ha valóban veszélyes negatív hatásokat okozna hosszú távú használat esetén, akkor valószínűleg idővel abbahagynák. Jelenleg azonban nem áll rendelkezésre elegendő tanulmány ahhoz, hogy hosszú távon megerősítsék a biztonságosságát. Másrészt semmi sem utal arra, hogy bármilyen módon káros lenne. Ez természetesen akkor van így, ha a szokásos adagokat betartják. Mindenből túl sok káros, és ez alól az ashwagandha sem kivétel. Túlzott fogyasztása olyan problémákat okozhat , mint a hasmenés, hányinger vagy hányás.

A terhes és szoptató nők egy külön fejezetet képeznek. Ennek a csoportnak az ashwagandha használata nem ajánlott, mert a terhességre gyakorolt hatását nem vizsgálták kellőképpen. Azt azonban el kell mondani, hogy általában nem ajánlott a legtöbblegtöbb olyan táplálékkiegészítőt, amelyek esetében nem eléggé tisztázott, hogy miként vagy befolyásolják-e a terhességet. Ha nem érzi jól magát az ashwagandha szedése után, vagy egyszerűen csak azt szeretné, hogyHa 100%-ig biztos az ashwagandha szedésében, először forduljon háziorvosához.

ashwagandha
Bár az ashwagandhát elsősorban Indiához kötik, Afrika trópusi területein is megtalálható
.

Hogyan kell az ashwagandhát szedni?

Az ashwagandhát többféleképpen lehet szedni. A hagyományos szájon át történő bevitel mellett lehetséges az alábbiak bevétele isbőrkrém formájában, de por alakban is árulják. Legalábbis Csehországban azonban az esetek túlnyomó többségében tabletta vagy kapszula formájában találkozhatunk az ashwagandhával. A különböző tanulmányok, amelyek az ashwagandha használatát vizsgálták,napi 120 és 5000 mg közötti dózisokkal dolgoztak. Körülbelül napi 1000 mg-ot tartanak biztonságos adagnak. Általában azonban 600 mg-os adagot javasolnak két részre osztva. De természetesen meg kell jegyezni, hogy az adag nagysága függ például attól, hogy milyen előnyöket szeretne elérni, vagy például a napközbeni aktivitásától. A kezdőknek mindenesetre azt tanácsoljuk, hogy eleinte kisebb adagokat vegyenek be, és szükség esetén fokozatosan növeljék.

Ne hagyja figyelmen kívül
Az ashwagandhával a teljesítményt támogató vagy a stressz leküzdésére szolgáló átfogó termékek keretében találkozhat. Erre példa lehet a Big Zone C.S.A. felülvizsgálatunk.

Melyik terméket válasszuk?

Ha az ashwagandha szedése mellett dönt, nagyon sokféle termék áll az Ön rendelkezésére. A legjobb minőségű kiválasztása meglehetősen nehéz lehet. Tehát milyen termékeket ajánlunk? Különösen a BrainMax márkájú BIO Ashwagandha érdekelt minket, amely magas hatóanyag-tartalommal és kiváló minőségű összetétellel büszkélkedhet. A GymBeam Ashwagandha sem teljesít rosszul, ráadásul nagyon kedvező áron kapható. A SmartFuel Ashwagandha kivonat a változatosság kedvéért különösen az árával nyűgöz le, mivel ez az egyik legjobb ár-érték arányú termék a piacon. Ha a lehető legolcsóbb terméket keresi, akkor a Swanson Ashwagandha-t tudjuk ajánlani, ami Bár minőség tekintetében kicsit elmarad az előző termékek mögött, még így is remek választás.

Ha pedig a klasszikus kapszulák helyett inkább egy különálló por érdekel, akkor aashwagandha por, akkor a BrainMax Pure Ashwagandha (ashwagandha) port ajánljuk, amely bio minőségben kapható. Akár az általunk ajánlott termékek egyikét, akár bármelyik másikat választja, tartsa szem előtt, hogyhogy a legfontosabb tényező a választásnál az összetevők minősége és tisztasága legyen. Kerülje a felesleges töltőanyagokat és egyéb adalékanyagokat tartalmazó termékeket.

Összefoglalva

Az Ashwagandha egy népszerű gyógynövény, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban már évezredek óta használnak. Legnagyobb előnyei közé tartozik a stresszoldó, neuroprotektív, rákellenes, ízületi gyulladáscsökkentőfájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásai, valamint az erő- és állóképességre gyakorolt pozitív hatásai. Emiatt nemcsak a sportolók, hanem valójában az emberek minden csoportja körében népszerű. Valójában az Ashwagandha számos területen segít, így szinte mindenki számára talál felhasználási lehetőséget. Túlzott használata olyan problémákat okozhat, mint például az áthaladásvagy hányingert, de ez minden olyan anyagra igaz, amelyet túlzottan nagy dózisban fogyasztanak. Ha úgy dönt, hogy ezt a gyógynövényt használja, csak valóban jó minőségű termékeket válasszon, és olyan termelőktől, akikben megbízik.

A mai cikkre ennyit tőlünk. Ha azonban bármilyen kérdése van, bátran forduljon hozzánk a cikk alatti hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.