Étkezés

Szikrázó vagy csendes? Melyik víz a jobb?

A víz kétségtelenül testünk legfontosabb része. Végül is akár 80%-át is víz alkotja. Víz nélkül egyszerűen nem tudnánk létezni. De milyen formában vegyük be? A szénsavas víz káros a szervezetünkre? Ezekre a kérdésekre adunk választ mai cikkünkben.

Mi is az a szénsavas víz?

Dióhéjban összefoglalva a szikvíz egy közönséges víz, amelyet egy nyomástartó edényből hozzáadott szén-dioxiddal dúsítottak fel. Ez olyan reakciót vált ki a vízben, amelynek hatására apró buborékok képződnek. A szikvízhez gyakran kis mennyiségű sót is adnak, hogy tovább fokozzák a reakciót és a víz általános ízét. Erősebb íze miatt sokan jobban kedvelik, mint a sima vizet. Ez azért van, mert gyakran attól függ, hogy ásványi forrásból vásároljuk-e, vagy a csapból isszuk, és az ízét az is erősen befolyásolja, hogy hol tartózkodunk.

szikvíz fogyasztása
A szikvíz szén-dioxiddal dúsított.

 

Mi a különbség a szikvíz és a szénsavmentes víz között?

Természetesen, eltekintve attól, hogy a szikvíz "buborékos", számos (nem is olyan alapvető) különbség van a hagyományos víz és a szikvíz között. Nézzük meg őket közelebbről.

Az egyik az, hogy a szikvíz valamivel savasabb, mint a hagyományos csendes víz. Sőt, kimutatták, hogy ugyanazokat a receptorokat aktiválja a szájban, mint például a mustár. A pH-értéke 3-4 körül van. Mivel a felesleges szén-dioxidot a vesékben bontják le, nem szabad, hogy hatással legyen a szervezetedre. Feltéve, hogy a vesék és más szervek megfelelően működnek.

Szikvíz és fogak

Valószínűleg hallottad már, hogy a szénsavas víz körüli legnagyobb vita a fogzománc állítólagos károsítása körül forog. Meglepő módon nem sok validált tanulmány létezik ebben a témában, de azok, amelyek utánanéztek, azt mutatják, hogy ha nem használnak a helytelen foghigiénia egészségtelen szokásokkal kombinálva valóban kissé fokozott zománckárosodáshoz vezethet.

Ez azonban nem jelentős probléma, és a lakosság többségét nem érinti. A probléma akkor merül fel, ha a szénsavas víz cukrot tartalmaz. Ez természetesen nem csak a fogainkra nézve nagyon káros, és az ezt tartalmazó italok bizonyítottan ugyanolyan károsak, mint a 100-szor károsabb a fogzománcunkra, mint bármelyik hagyományos ásványi szénsavas víz.

Ezért javasoljuk, hogy teljesen kerüljük az édesített italokat. Nemcsak a fogainknak ártalmasak, hanem fokozottana szívbetegségek, az emésztési problémák, az elhízás és a cukorbetegség kockázatához.

szénsavas víz és cukor
A probléma akkor merül fel, ha a szénsavas víz cukrot tartalmaz.

Szikvíz és emésztés

A szikvíz emésztésre gyakorolt hatása is gyakran szóba kerül. A leggyakrabban említett probléma a puffadás, amely valóban előfordulhat nagy mennyiségű szénsavas víz fogyasztása után. Egyes tanulmányok azonban kimutatták, hogy akár pozitív hatással is lehet az emésztésre.

Egy tanulmányban például a kutatók megállapították, hogy a szénsavas víz javítja a nyelésért felelős idegek ingerlését. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a nyelés, és jó megoldás lehet például abban az esetben, amikortabletták lenyelése esetén vagy a kisebb gyermekek számára, akiknek nehézséget okoz a nyelés.

A szikvíz a diétában is megfelelőbb lehet. Egyik hatásuk egyes tanulmányok szerint a fokozott teltségérzet. A témával kapcsolatos kutatások azonban még gyerekcipőben járnak, és további vizsgálatokra lesz szükség ezen eredmények megerősítéséhez vagy cáfolatához.

A szénsavas víz egyéb egészségügyi hatásai

Kutatások szerint a nátriumban gazdag szikvíz fogyasztása hosszú távon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Szerintük a szénsavas víz feltehetően javítja a jó koleszterinszintet és csökkenti a gyulladást a szív- és érrendszerben. Sajnos nagyon kevés tanulmány foglalkozott ezzel a témával, és egyelőre nem lehet megerősíteni ezeket a következtetéseket.

Sokan aggódnak amiatt is, hogy a szénsavas víz károsítja-e a csontok egészségét a megnövekedett savtartalma miatt. Semmi nem utal azonban arra, hogy bármilyen hatással lenne a csontjaink egészségére. Ezt a problémát csak azoknál az embereknél találták, akik túlzottan sok kólás italt fogyasztottak. Ezek ugyanis nagy mennyiségű foszfort tartalmaznak, ami az elégtelen kalciumbevitellel együtt csontvesztést okozhat. A szikvíz önmagában nem befolyásolja a csontok egészségét.

szénsavas víz használata
A szikvíz önmagában nincs hatással a csontok egészségére.

A szénsavas vagy a szénsavmentes víz jobb?

Erre a kérdésre egyszerűen nincs egyértelmű válasz. Sokan a szénsavas vizet részesítik előnyben, míg mások a sima vizet. A szénsavas víznek azonban nincs bizonyítottan jelentős hatása az emberi egészségre. Túlzott fogyasztása puffadást okozhat, de összességében a hatások nem jelentősek.

A fő problémát az édesített italok jelentik. Ezeket mindenképpen kerülni kell. Számos tényezőre negatív hatást gyakorolnak, és biztosan nem kedveznek az egészséges életmódra irányuló erőfeszítéseknek. Ha nem szereted a szénsavas vagy szénsavmentes vizet, akkor például BCAA-val javíthatsz rajta. Az édesítetteket hagyd parlagon heverni.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.