A dió (Juglans regia) a királyi dió termése, amely 10-40 méter magasra nő. A királyi dió az egyik legtöbbet termesztett fa a világon. Az első ...Bővebben
A dió (Juglans regia) a királyi dió termése, amely 10-40 méter magasra nő. A királyi dió az egyik legtöbbet termesztett fa a világon. Az első fákat a bronzkorban termesztették Európában, és a korai középkorban terjedt el a termesztés. A gyümölcs egy dió, amelyet egy megvastagodott, kőkemény héjba burkolt dióhéj vesz körül. A diófa által termelt dió nagyon tápláló, átlagosan 70 % zsírt tartalmaz. főként nagyon egészséges telítetlen zsírsavakat, 18 % fehérjét és körülbelül 3 % szénhidrátot (cukrot) tartalmaz. Vasat, szelént, cinket, káliumot, E-vitamint és egy csoport B-vitamint tartalmaznak. A diófélék egy kicsit olyan alakúak, mint az agy, és szintén jót tesznek az agyműködésnek. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, szabályozzák a vérnyomást és csökkentik a koleszterinszintet.
100g | |
Energia | 2894kJ/692kcal |
Fehérje | 15,8g |
Szénhidrátok / cukrok | 14,4g/3,8g |
Zsírok/telített | 64g/6.7g |
Szál | 5,9g |
Só | 0g |
Származási ország.