A tamari egy szójaszósz, amelyet a miso paszta előállításának melléktermékeként állítanak elő. A shoyuhoz képest sötétebb, sűrűbb és jellegzetesebb ízű. Hideg öntetekben, mártásokban és fűszeres ...Bővebben
A tamari egy szójaszósz, amelyet a miso paszta előállításának melléktermékeként állítanak elő. A shoyuhoz képest sötétebb, sűrűbb és jellegzetesebb ízű. Hideg öntetekben, mártásokban és fűszeres mártásokban ragyog.
A tamari természetesen gluténmentes összetevőkből készül. A szokásos olcsó "szójaszószokkal" ellentétben a tamari nem tartalmaz semmilyen ízfokozót, színezéket vagy mesterséges édesítőszert.
A négy alapíz (édes, keserű, sós, savanyú) mellett létezik egy ötödik íz, az umami. A leírás szerint "finom", "az érettség íze" és fokozza az étel ízét. Ez az ötödik íz az erjesztett termékekben - köztük a tamari szójaszószban - is jelen van.
A shoyu és a tamari közötti különbség:
A shoyu és a tamari többé-kevésbé felcserélhető, a tamari főzés közben jobban megőrzi ízét és aromáját. A shoyu-t viszont a kész étel végső ízesítésére ajánlják. Ez azonban nem vaskalapos szabály.
Tárolás: hűvös, száraz helyen. Védje a napfénytől.