Babnak nevezik, de közelebbi rokonságban áll a mungóval. Beáztathatja, majd megfőzheti őket. Használják köretként, salátákban, levesekben és még édes ételekben is. Nagyszerű diós íze van. ...Bővebben
Babnak nevezik, de közelebbi rokonságban áll a mungóval. Beáztathatja, majd megfőzheti őket. Használják köretként, salátákban, levesekben és még édes ételekben is. Nagyszerű diós íze van.
Felhasználás:
Az adzukit legalább 8 órán át kell áztatni. Ezután körülbelül 45 percig kell főzni. Ha megfőttek, a lilánál kissé világosabb színűek, és nem esnek szét.
Az adzukit gyakran nevezik babnak, de nem bab, inkább a mungóval áll közelebbi rokonságban. Ázsiából származik, ahol már i. e. 1000 előtt termesztették. Kínában és Japánban elsősorban édes ételek készítésére használják. Tipikus példa erre az édes mochi krém. Az áztatott babból aztán a teához hasonló forró italt készítenek. Japánban az adzuki a szója után a második legnépszerűbb hüvelyes.
Legfeljebb 25 °C hőmérsékleten és legfeljebb 70 %-os relatív páratartalom melletttárolható.