Étkezés

Melyik liszt a legjobb a fitneszhez? Búza, rozs vagy más?

Általánosan ismert, hogy a fogyás és a fittség érdekében a fehér lisztből készült kenyeret teljes kiőrlésű kenyérrel kell helyettesíteni. Néha még azt is javasolják, hogy teljesen hagyjuk ki a lisztet és a lisztből készült termékeket. Azonban még a liszt is tartalmazhat fontos tápanyagokat, amelyeket a szervezetünk értékel. Azonban a megfelelőt kell kiválasztani. Fehér, teljes kiőrlésű, tönkölybúza, árpa? Melyik liszt a legjobb a fittség szempontjából? Ezt nézzük meg ebben a cikkben.

Mit tartalmaz a liszt?

A pékeket, cukrászokat vagy szakácsokat elsősorban azért érdekli a liszt összetétele, hogy szép és mindenekelőtt ízletes alkotásokat készíthessenek. Megvizsgáljuk a liszt összetételét, hogy megértsük, miért fontos a táplálkozásunk szempontjából, mit tehet értünk és mit nem.e a szervezetünk hasznosítani tud, és közben azt is megtudjuk, hogy melyik liszt lehet a legjobb a fogyás vagy a súlyzós edzés szempontjából. A gabonafélékből készült lisztet mindenki ismeri. De léteznek hüvelyesekből, magvakból és diófélékből, magvakból, csírákból, zöldségekből és gyümölcsökből vagy olajos magvakból készült lisztek is. Ezek kevésbé elterjedtek, és a bioboltokban találhatók. Ahhoz azonban, hogy megtudjuk, melyik liszt a legjobb, tudnunk kell, hogyan készül. A lisztet logikusan a gabonafélék őrlésével állítják elő. Három részből áll: a héjból, a magból és a csírából. Minden lisztfajtát más-más tisztításból őrölnek. Így készül a fehér vagy a teljes kiőrlésű liszt. Mindegyik résznek más-más tápanyagai is vannak.

Többféle liszt létezik. De melyik a legjobb?
Többféle liszt létezik. De melyik a legjobb
?

Makrotápanyagok a lisztben

Akár teljes kiőrlésű, akár fehér lisztet választasz, a következő tápanyagokat tartalmazza, de mindegyik más-más arányban. A lisztben tehát szénhidrátokat találsz, elsősorban keményítőt, amelyből a lisztben van a legtöbb. Ez viszont befolyásolja a tészta lágyságát és a későbbi termék lágyságát.
Találni fog benne fehérjét is, amely növényi eredetű, és nem tartalmazza az összes aminosavat, mint az állati fehérje. Ezért, bár fehérjét biztosít számunkra, nem látja el szervezetünket az összes szükséges tápanyaggal. A lisztben lévő fehérje egyben glutén is. Továbbá a liszt egészséges zsírokat, például telített zsírsavakat tartalmaz. Többnyire oldhatatlan rostok találhatók benne, amelyek növelik a táplálék mennyiségét, ezért a termék elfogyasztása után jóllakottnak érezzük magunkat. Az energiabevitelünket azonban nem tudja növelni.
A liszt vizet is tartalmaz, majd a szervezetünk számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek elsősorban magnézium, kalcium, vas, cink, réz, foszfor, mangán, szelén, valamint B- és E-vitamin.

Hogyan oszlik a liszt?

A lisztet különböző módon osztjuk fel. A fehér és a teljes kiőrlésű lisztet már felidéztük. A fehér lisztet tovább osztjuk aszerint, hogy mennyire durvára vagy finomra van őrölve. Az ilyen liszt még mindig ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, de a különbség a finomságában és így a felhasználásában van.
Érdekes módon a legfinomabbra őrölt sima liszt szabadítja fel a leggyorsabban a glutént. Ez teszi különösen alkalmassá finom sütemények, palacsinták, fánkok stb. készítésére. Ismerünk még félig durva és durva lisztet is. A legdurvább liszt a búzadara, amelyet ételek, gombócok vagy kása sűrítésére használnak.

Teljes kiőrlésű liszt

A fehér liszttel ellentétben a teljes kiőrlésű lisztet egész gabonából őrlik. Ez tartalmazza az őrölt magot, a héjat és a csírát. Ennek köszönhetően sokkal magasabb a tápanyagtartalma, ami nemcsak a fogyásban, hanem az izomtömeg növelésében is segít. Egyértelmű tehát, hogy a teljes kiőrlésű liszt sokkal jobb a fitnesz szempontjából, mint a hagyományos fehér lisztből készült termékek. Nézzük most meg, milyen előnyei vannak.

Miért táplálóbbak a teljes kiőrlésű lisztek?

A teljes kiőrlésű lisztben néha háromszor annyi rost van (attól függően, hogy milyen teljes kiőrlésű lisztet vásárolsz, vagy mit használ a pék a sütéshez). Ezáltal laktatóbbá és tartósabbá válik. Nem kell annyi kenyeret ennünk, mint amikor fehér zsemlét eszünk.
A másik nagyszerű dolog a kenyérben a magasabb fehérjetartalom. Magasabb a hőhatása is, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiára van szükség az emésztéséhez.A teljes kiőrlésű lisztnek magasabb a telítetlen zsírsavtartalma is, alacsonyabb a glikémiás indexe, és sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne. A beszámolók szerint akár 60%-kal magasabb. Ezek elsősorban magnézium, vas, kalcium és E, B1 és B2 vitaminok.

NE HAGYJA FIGYELMEN KÍVÜL
Tudja, miért jobb elkerülni a fehér lisztet? Olvassa el a Fitness sorozatunkat a vétekről.

A teljes kiőrlésű liszt hátrányai

A fehér liszthez hasonlóan a teljes kiőrlésű lisztnek is megvannak a hátrányai. Az egyik ilyen a peszticidek és toxinok magasabb aránya. Ezek főként a teljes kiőrlésű lisztté őrölt gabona bevonatán rakódnak le, míg a fehér lisztben nem. A lisztnek kesernyés íze lehet, ami mindenki számára élvezhetetlenné teszi. Rövidebb a szavatossági ideje, mint a fehér lisztnek, és nehezebben kel meg, ami megnehezíti a sütést, vagy egyes pékárukat egyáltalán nem lehet vele elkészíteni. A teljes kiőrlésű liszt energiaértéke azonos vagy valamivel magasabb lehet, mint a fehér liszté. Ez azt jelenti, hogy még ha teljes kiőrlésű liszttel sütünk is, ez nem jelenti azt, hogy mivel egészségesebb, többet ehetünk belőle. Előnye viszont, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek gazdagsága miatt sokkal kevesebbet ehetünk. A teljes kiőrlésű liszt ráadásul drágább is, ami miatt sokan meggondolják magukat manapság a vásárlással, valamint a teljes kiőrlésű pékáruk vásárlásával kapcsolatban.

Minden lisztnek kissé eltérő tulajdonságai lehetnek.
Az egyes lisztek kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek
.

A különböző típusú teljes kiőrlésű lisztek összehasonlítása

Annak érdekében, hogy ajánlhassuk, melyik liszt a legjobb, készítettünk egy táblázatot, amelyben összehasonlítjuk a következő liszteketnemcsak a fehér lisztet, hanem a teljes kiőrlésű lisztek több típusát is, azaz a zabot, a búzát, a rozst, a tönkölyt és az árpát. A táblázatból talán képet kaphat arról, hogy melyik a legjobb Önnek. Mi azonban mindegyiküket részletesebben is megvizsgáltuk, hogy megmutassuk, milyen előnyei vannak az egyes lisztfajtáknak, és mire jók.

Tápanyagok a lisztben 100 g lisztben

Fehér liszt

Teljes kiőrlésű liszt - búzaliszt

Teljes kiőrlésű liszt - tönkölybúza

Teljes kiőrlésű liszt - árpa

Teljes kiőrlésű liszt - rozs

Teljes kiőrlésű liszt - zab

Fehérje

11 g

13 g

14 g

10 g

14 g

13 g

Szénhidrátok

73 g

73 g

68 g

73 g

69 g

68 g

Cukrok

2 g

1 g

1 g

1 g

5 g

1 g

Zsírok

2 g

2 g

1 g

2 g

1 g

7 g

Rost

3 g

10 g

8 g

10 g

12 g

7 g

Energia

350 kCAL

384 kCAL

380 kCAL

377 kCAL

380 kCAL

364 kCAL

GL növények

90

90

48

25

34

59

Búzaliszt

A teljes kiőrlésű búzaliszt a legismertebb és legelterjedtebb. Elmehet érte a szupermarketbe, és nem kell bioboltokba mennie. Nagyjából ugyanúgy használják, mint a fehér lisztet, de nehezebben kel meg. Ezért általában bizonyos arányban kombinálják, attól függően, hogy mit sütünk vele. Ezt a lisztet finomra és durvára őrölve is lehet kapni. Ezt a lisztet használhatod palacsinta, krumplis palacsinta, édes sütemények és kenyér készítéséhez. Készíthetsz belőle tésztát, gnocchit vagy galuskát. Mártások sűrítésére is alkalmas.

Tönkölybúzaliszt

A teljes kiőrlésű tönkölyliszt a nem termesztett tönkölybúza gabonaféle egész szemének őrlésével készül. Mivel a tönkölybúzát nem trágyázzák, ez a liszt sokkal kevesebb növényvédő szert tartalmaz, mint más fajták. A búzaliszthez képest előnye továbbá, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe és magasabb az ásványi anyag tartalma. Emellett jobb az általános fehérjeösszetétele is, ami egészségesebb a szervezetünk számára. Ezt a lisztet simára és durvára őrölve árulják, és mivel hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér liszt, kiváló helyettesítője. Még kelni is jól kel. Csak nem szabad elfelejtenünk, hogy egy kicsit többet adjunk neki, mint amit a fehér lisztnél megszoktunk. A tönkölylisztet használhatjuk zsemléhez, édes és sós süteményekhez, palacsintákhoz, fánkokhoz, de remek pizzatészta vagy kenyér is készíthető belőle. És ételek sűrítésére is használhatod. Vigyázat - a fehér liszthez képest kissé diós íze van.

Árpa liszt

A teljes kiőrlésű árpaliszt árpából készül, ami kissé kesernyés ízt ad neki. Alacsony glikémiás indexe van, ami előnyös. Hátránya, hogy nem erjed. Ezért gyakran kombinálják a hagyományos fehér liszttel. Ha csak árpalisztet szeretne használni, ne használja kenyérhez és más élesztős süteményekhez. Alkalmas különböző zsemlékhez, amelyeknek nem kell kelniük, sós és édes süteményekhez, palacsintákhoz és kreppekhez, amelyeknek szintén nem kell kelniük. És ismétlem, ételeket is sűríthetünk vele.

Melyik liszt a legjobb?

Rozsliszt

A rozslisztnek szintén alacsony a glikémiás indexe, és finom vagy durva lisztként árulják. Színe világosbarna, néha inkább szürkés, ezért sötétebb sütemények is készíthetők belőle. Nem jó kelesztő, ezért élesztős süteményekhez nem alkalmas. Ha mégis ezt használjuk, kombináljuk fehér vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. A rozsliszt azonban sűrűbbé és gazdagabbá teszi a pékárut. Alkalmas kovászos kenyér, különféle kekszek vagy mézeskalács sütésére. És ismét felhasználható ételek sűrítésére.

Zabliszt

Az utolsónak tartogatott lisztet a legegészségesebbnek és táplálkozásilag leggazdagabbnak mondhatjuk. A teljes kiőrlésű zabliszt magas tápértékű fehérjetartalommal rendelkezik, magasabb az esszenciálisaminosavakban - lizin és metionin -, magas a rosttartalma, alacsony a glikémiás indexe, és jó arányú zsírokat tartalmaz. Összetétele miatt ez a liszt a legjobb a fitneszhez! A zabliszt durvasága változhat, de ki kell próbálni, mert a csomagoláson nem találod feltüntetve. Még zablisztet is készítenek. Ennek a lisztnek az a hátránya, hogy nem keleszt jól. Ezért a kovászos kenyérhez fehér liszttel kell kombinálnunk. Alkalmas édes és sós süteményekhez, és ismét ételek sűrítésére.

NE HAGYJA FIGYELMEN KÍVÜL
Ismeri a konyaklisztet? Ha többet szeretne megtudni róla, és szeretné megtudni, mikor és hogyan használja, olvassa el a konjakliszttel készült kalóriaszegény köretek című cikket.

Győztesek a végén

Ahogy a cikkből már biztosan megértetted, mint a fehér liszthez nyúlni, a fittség, az izomtömeg-gyarapodás és a fogyás szempontjából a teljes kiőrlésű liszt mindig jobb. Ehhez mutattuk be a különböző típusokat. Természetesen a táblázat segítségével te magad is összehasonlíthatod őket, a végén mégis a mi győztes rangsorunkat közöljük veled.

  1. Helyezés - Zabliszt
  2. Helyezés - Rozs- és tönkölyliszt
  3. Helyezés - Egyéb teljes kiőrlésű lisztek

A zabliszt egyértelműen az első helyet foglalja el, köszönhetően a rengeteg tápanyagnak és vitaminnak, de magas fehérjetartalmának is. Magasabb a zsírtartalma, de ez főként egészséges telített savakból áll, vagyis olyan zsírokból, amelyeket a szervezetünk jól tud hasznosítani.
A második helyre a teljes kiőrlésű rozs- és tönkölylisztek kerültek. Ez magasabb fehérjetartalmának, magas rosttartalmának és alacsony glikémiás indexének köszönhető. Ha olyan lisztet szeretne, amely a legjobban alkalmas a fogyáshoz, akkor inkább a rozshoz nyúljon.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.