Étkezés

Gluténmentes élelmiszerek: Van egy teljes listánk az Ön számára!

A gluténmentes ételeket leggyakrabban a cöliákiában szenvedők keresik. Számukra a gluténtartalmú étrend nem tesz jót, és gyakran egészségügyi kérdés számukra, hogy vigyázzanak arra, hogy mit fogyasztanak. Manapság azonban sok más, nem cöliákiában szenvedő ember is rájön, hogy jobban jár, ha kerüli a gluténtartalmú élelmiszereket. Nézzük tehát, mi is az a glutén, hogyan károsíthatja az egészségünket, és mely élelmiszerek tartalmazzák. Csak így tudunk ezután áttérni a gluténmentes élelmiszerekre, és megnézni, hogy melyiket tudjuk beilleszteni az étrendünkbe.

Mi a glutén és a cöliákia?

A glutén emészthetetlen növényi fehérjék keveréke, amely olyan gabonafélékben található, mint az árpa, a rozs, a búza, a zab, a tritikálé, a kamut vagy a bulgur. Ha cöliákiában szenvedünk, a szervezetünk nem tudja megfelelően feldolgozni a glutént. A szervezet ilyenkor túlreagálással reagál a gluténre, de ezek a reakciók minden alkalommal másképp jelentkezhetnek. Hasonlóképpen, minden egyénnek más lehet a gluténre adott reakciója.
A gluténre adott allergiás reakció leggyakoribb megnyilvánulásai közé tartozik a hasi fájdalom, néha még görcsök is, a béltartalom meneteléseA gyomor-bélrendszeri zavarok leggyakoribb tünetei: puffadt has, krónikus fáradtság, hasmenés vagy székrekedés, fogyás és izomvesztés. További tünetek lehetnek a fejfájás, csontfájdalom, vérszegénység és meddőség. Gyors hangulatváltozások, bőrreakciók és problémák vagy fokozott fogszuvasodás.A szervezet a gluténre a legerősebben a vékonybél nyálkahártyájában reagál, ahol a krónikusm gyulladás a nyálkahártya és a bélfal más rétegeinek degenerációjával jár. Ennek következményei vannak. Az a személy, akinél ez a degeneráció bekövetkezett, rosszabbul szívódhat fel a különfélevitaminok, ásványi anyagok és egyéb olyan elemek felszívódása, amelyek nélkül a szervezetünk nem tud meglenni. Ez aztán logikusan más egészségügyi problémákhoz vezet.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak glutént?

Ha el akarjuk kerülni a gluténtartalmú élelmiszereket és általában az élelmiszereket, akkor először is tudnunk kell , hogy mi minden glutént tartalmaz, hol található, és mire kell figyelnünk. Fentebb már említettünk bizonyos gabonaféléket, mint például a búza, árpa, rozs, zab, kamut vagy bulgur. Ebből következik, hogy más olyan élelmiszereket is kerülnünk kell, amelyek ezekből a gabonafélékből készülnek.liszt, pehely és korpa, és természetesen a sütemények, ostyák, kekszek, szeletek és egyéb rágcsálnivalók. Óvatosnak kell lennünk azokkal az élelmiszerekkel is, amelyekben nem elsősorban ezeket az élelmiszereket keresnénk, de mégis tartalmazzák őket. Ezek közé tartoznak a különböző növényi fehérje húspótlók, egyes salátaöntetek, szójaszójaszósz, és természetesen a különböző levesek és szószporok és egyéb készételek.
Vigyázat - a glutén jelen lehet a csokoládéban, édességekben stb. is. Ezért javasoljuk, hogy mindig figyelmesen olvassa el a csomagoláson található betegtájékoztatókat. Még ha csak egy kis glutén is van egy élelmiszerben, és nem biztos, hogy a szervezeted azonnal reagál rá, a tested elraktározza az egészet, hogy tudassa veled, ha valamit rosszul csináltál.
De a glutén különböző italokban is megtalálható. Óvakodj az árpamalátával édesített italoktól, különösen a különböző instant kávéktól. És mindenképpen gondold meg kétszer is, ha sört iszol, mert természetesen az is tartalmaz glutént.
Olvassa el a csomagolás betegtájékoztatóját is, ha olyan készételeket vásárol, amelyek első pillantásra gluténmentesnek tűnnek. Megtalálható a dextrinben, az ízesítőkben, a keményítőben, a különböző ízesítőkben, a már említett malátában stb.

kenyér és glutén
Tipikus gluténtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a pékáruk
.

Miért (ne) fogyasszunk gluténmentes ételeket?

Kétségtelen, hogy a cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a gluténtartalmú élelmiszereket. Az utóbbi években sok egészséges ember, akinek nem kell figyelnie a diétás hibákra, szintén a gluténmentes ételekre összpontosít. Gyakran ez egy klasszikus fogyókúra következménye. Azt mondják, hogy ha kiiktatjuk az étrendünkből a pékárukat, amelyek természetesen glutént tartalmaznak, akkor kevésbé fogunk elhízni, és ha fogyunk, akkor jobban fogunk teljesíteni. Hogy ez az állítás mennyire igaz, azt most nem tárgyaljuk. A gluténmentes ételeket tartalmazó diéta előnye az egészséges egyének számára elsősorban az lehet, hogy jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek, étrendjük nem olyan egyhangú, mintha reggelire zsemlét, uzsonnára és vacsorára kenyeret ennének, majd a kettő között egy édességet, ami megint csak egy péksütemény. Ennek természetesen megvannak a maga nagy előnyei. Ha a glutén kiiktatásával rendszeresen változatos étrendet tartunk, és valóbanegészségesebbnek érezheted magad, és talán még fogyni is tudsz az egészséges táplálkozás eredményeként. Másrészt vannak hátrányai is.


A glutént tartalmazó élelmiszerek, különösen a kenyér - különösen a teljes kiőrlésű kenyér - gazdag rostforrás. Ha teljesen kizárjuk a kenyeret az étrendünkből, pedig nincs egészségügyi okunk rá, hogy ezt tegyük.celiákusként, előfordulhat, hogy csökken a rosttartalom, és ebből következően egészségügyi problémáink lesznek. A kenyér B-vitaminokat is tartalmazhat, amelyekre szervezetünknek szintén szüksége van. Ha tehát nincs egészségügyi oka a gluténmentes élelmiszerek fogyasztásának, próbáljuk meg egyszerűen csak korlátozni az elfogyasztott mennyiséget, kevésbéA fehér kenyér helyett nyúljon a teljes kiőrlésű kenyérhez, és mindenekelőtt tegye változatosabbá étrendjét.

Vigyázzon!
Még egy fontos figyelmeztetés azoknak, akik minden ok nélkül gluténmentes ételeket fogyasztanak. A cöliákia ugyanis életünk során bármikor jelentkezhet, még akkor is, ha gluténmentes ételeket fogyasztunk. Ha ez megtörténik, sokkal bonyolultabb lesz a diagnózis és a kezelés. Ez azért van, mert a szervezet nem lesz képes antitesteket termelni a glutén jelenléte nélkül. Ezért valóban jobb, ha nem iktatjuk ki teljesen a gluténtartalmú élelmiszereket, hanem inkább egészségesebbre cseréljük őket - lásd a már említett teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű tésztát stb.

Gluténmentes élelmiszerek

Hogy megkönnyítsük Önnek, ha valóban csak gluténmentes élelmiszereket kell fogyasztania, ismét összeállítottunk Önnek egy összefoglaló táblázatot. Itt megtalálja azokat az alapvető élelmiszereket, amelyek gluténmentesek, és így alkalmasak az Ön diétájához. Legyen azonban óvatos, ha készételt vásárol, ha gyorsétteremben vagy étteremben nyúl az ételekhez. Ma már a legtöbb esetben fel vannak tüntetve az ételben esetlegesen jelenlévő allergének, így a glutén is. Ez egy egyszerű iránymutatás kell, hogy legyen az Ön számára. Ha azonban az étterem nem adja meg az információt az étlapon, jobb, ha megkérdezi a pincért vagy a szakácsot. Minden az Ön egészségéről szól.

Gluténmentes gabonafélék

hajdina, hajdina, kukorica, rizs, amaránt

Hüvelyesek

Lencse, bab, borsó, csicseriborsó, szója - vigyázzon, hogy ne használjon szójaszószt

Gyümölcsök és zöldségek

Minden

Magvak és diófélék

Mandula, dió és mogyoró, len-, napraforgó-, tök- és chia-mag, brazil- és kesudió, kókuszdió stb.

Italok

víz, ásványvíz, kávé, tea, szeszes italok, bor, gyümölcs- és zöldséglevek.

Fűszerek és ízesítők

mustár, ketchup, csokoládé, kakaó

Édesítőszerek és cukrok

nádmelasz, nádcukor, méz, juhar-, szilva-, datolya- vagy agavészirup

Gluténmentes gabonaféléket már fentebb jeleztük. Gluténallergia esetén bizonyos gabonaféléket kerülni kell, de nem feltétlenül kell az összeset kiiktatni az étrendből. A kukorica, a hajdina, a rizs vagy az amaránt például továbbra is az étrendjében maradhat, ahogyan a belőlük készült ételek vagy rágcsálnivalók is.
Természetesen friss húst, tejtermékeket, tojást és minden gyümölcsöt és zöldséget is fogyaszthat. Ez nem csak azért fontos, hogy cöliákiásként is legyen mit enned, hanem azért is, mert így fontos tápanyagokat kapsz, amelyekre a szervezetednek szüksége van a működéshez. Ha újra és újra gluténmentes kenyérkeveréket vásárol a szupermarketben, és nem eszik hozzá semmi tisztességeset, akkor hamarosan más egészségügyi problémái is kialakulnak. Ezért ügyeljen arra, hogy étrendje valóban kiegyensúlyozott legyen, és ne veszítsen például rostokat vagy bizonyos vitaminokat. Ha húst és kolbászt vásárol, győződjön meg róla, hogy a feldolgozásuk során nem használtak fel glutént.

NE HAGYJA FIGYELMEN KÍVÜL
Ha pótolnia kell a szervezetében lévő rostokat, ideális, ha úgy alakítja étrendjét, hogy rostban gazdag ételeket tartalmazzon. Összeállítottunk egy összefoglaló táblázatot és írtunk egy cikket, a Magas rosttartalmú élelmiszerekről, amelyet hasznosnak találhat.

Cöliákiásként nem kell kizárnod a hüvelyeseket az étrendedből. Ezek is jót tesznek a szervezetünknek, egészségesek és tele vannak fontos anyagokkal, vitaminokkal és egyéb elemekkel, amelyeket jó, ha rendszeresen pótolunk.

Ügyeljen arra, hogy étrendjébe különféle dióféléket és magvakat is beiktasson. Attól, hogy nem tehetsz zabpelyhet a reggeli joghurtodba, még ízesítheted szépen, pl. A joghurtodhoz adhatsz len-, tök- vagy chia magot, dióféléket és mandulát, és friss vagy aszalt gyümölcsöt is tehetsz hozzá. Ha valami olyasmire van szükséged, ami jobban eltelít, válassz banánt.

gluténmentes ételek A
hüvelyesek gyakran gluténmentesek.

Cöliákiásként nem ihatsz instant kávét vagy sok férfi kedvenc italát, a sört, de a borhoz vagy egy jó minőségű szeszes italhoz nyúlhatsz. Természetesen ihatsz vizet, akár ásványvizet is, és különféle birkából és zöldségekből készült gyümölcsleveket.
Nem kell megtagadnia magától bizonyos fűszereket, például a ketchupot vagy a mustárt sem. Vigyázzon azonban a szójaszósszal, amely glutént tartalmazhat.

Természetesen használhat sót, borsot és más fűszereket is. és édesítheti cukorral, ideális esetben nádcukorral és különböző szirupokkal, amelyek nem gabonafélékből készülnek. A megfelelő szirupok és édesítőszerek ismét megtalálhatók táblázatunkban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.