Étkezés

Fitnesz sorozat a szenvedélyekről #9: Liszt és tésztafélék

Hosszú idő után elkészítettük sorozatunk folytatását a vétkekről. Ma egy olyan témával foglalkozunk, amely manapság meglehetősen ellentmondásos. Egyes sportolók úgy próbálják kerülni a süteményeket, mint az ördögöt, mások nem aggódnak túlságosan emiatt, és rendszeresen beillesztik az étrendjükbe. Melyik csoportnak van igaza? Jobb, ha végleg elkerüljük a süteményeket, vagy nem baj, ha időnként megengedhetjük magunknak? Olvass tovább, hogy megtudj mindent, amit tudnod kell!

Milyen negatívumok kapcsolódnak a péksüteményekhez?

Először is foglalkoznunk kell azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán miért kellene kerülni a pékárukat. Mi olyan rossz benne, hogy sokan ennyire mumusnak tartják? A fő ok a viszonylag magas kalóriatartalom, amihez szinte nulla tápanyag párosul. Ez természetesen különösen igaz az úgynevezett fehér kenyérre. Ez a gabonától és csírától megtisztított fehér lisztből készül. Pedig ezekben található az összes vitamin, ásványi anyag, egészséges zsír és nagy mennyiségű rost. A fehér liszt tehát de facto nem tartalmaz tápanyagokat. Ugyanez vonatkozik természetesen a fehér kenyérre is. Mindazonáltal a péksütemények megtöltik a gyomrot és késleltetik az éhségérzetet, ami végül is a fő oka annak, hogy miért eszik az emberek ilyen nagy mennyiségben (egy átlagos cseh évente körülbelül 100 kg kenyeret eszik ).

A pékárukkal kapcsolatban sokaknak a glutén jut eszébe, amelyet szintén nagy mumusnak tartanak. Ez a téma azonban nagyon összetett, és megérdemelne egy saját cikket a részletesebb elemzéshez. Ezen a ponton csak röviden összefoglalom, hogy a legújabb tudományos vizsgálatok arról számoltak be, hogy a glutén fogyasztása olyan emberek esetében, akik nem szenvednek nem szenvednek gyomor-bélrendszeri problémáktól, nincs egészségügyi kockázata. Ezért amíg nem érzi magát rosszul a gluténtartalmú pékáruk fogyasztása után, nem kell aggódnia, hogy ez az anyag ártani fog Önnek.

fehér kenyér és egészség
A fehér kenyér szinte semmilyen tápanyagot nem tartalmaz.

Nincs olyan kenyér, mint a kenyér

Ha a pékáruk fogyasztásával kapcsolatos negatívumokról van szó, fontos, hogy gondosan megkülönböztessük a különböző típusokat. A fent leírt fehér kenyéren kívül vannak más kenyérfajták is, amelyek kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alábbiakban ezért rövid áttekintést adunk:

  • Agabonapéksütemény tulajdonképpen csak egy nemesebb kifejezés egy teljesen normális és közönséges péksüteményre. Az ezzel a megnevezéssel ellátott péksütemény táplálkozásilag semmiben sem különbözik a klasszikus fehér zsemlétől, hiszen ez is fehér lisztből készül.
  • Többgabonás kenyér az, amely legalább 5 % búzán és rozson kívüli lisztet tartalmaz.
  • Teljes kiőrlésű lisztként csak olyanpéksüteményt jelölnek, amely legalább 80 % teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. Ez már számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb jótékony hatású anyagot tartalmaz a teljes kiőrlésű gabona miatt.
  • A rozsos pékáruknak rozslisztet kell tartalmazniuk, amelynek a termék legalább 90 %-át kell kitennie.

Ebből következik, hogy a különböző kenyérfajták között igen jelentős különbség van. Ezek az elnevezések nem véletlenek, mivel a Mezőgazdasági Minisztérium rendelete szabályozza őket. Ezért vásárláskor nagy gondot fordítsunk arra, hogy ellenőrizzük az adott pékáru címkéjét. Bár első ránézésre egy gabonás kaiser egészségesebbnek tűnik, mint a klasszikus fehér A valóságban mindkét kenyérfajta szinte azonos tápértékkel rendelkezik.

Mire kell figyelni a kenyér kiválasztásakor

Egy ideig maradjunk a népszerű gabonás kaiser kenyérnél. Nevétől függetlenül a legtöbb ember automatikusan a fehér kenyér egészségesebb alternatívájának tekinti. Ennek oka természetesen a sötét színe, amely azt a benyomást kelti, hogy más lisztet használtak a készítéséhez. Ennek a színeződésnek az oka azonban valójában más. A sütőipari gyártók jól tudják, hogy az emberek tudat alatt a sötét kenyeret egészségesebbnek tartják, ezért mesterségesen színezik.

Egy másik probléma, hogy a rosszabb minőségű kenyér glifozátot tartalmaz, amely felgyorsítja a kobak érését és kiszáradását. Ez az anyag azonban nagymértékben vitatott, és gyakran említik a rák kockázatával kapcsolatban. Ráadásul a boltokban kapható pékáruk túlnyomó többsége ma már kiolvasztott. Bár ez nem feltétlenül befolyásolja az összetételét, hiszen minden pékáru tele van tartósítószerekkel, az ízére azonban jelentős hatással van.

Ezért a pékáruk kiválasztásakor mindig részesítsük előnyben a jó minőségű összetételűeket. A teljes kiőrlésű kenyér sokkal jobb tápértékkel rendelkezik, és bár bizonyos esetekben hasonló mennyiségűkalóriamennyiséget, a fent említett ásványi és egyéb anyagok tartalma miatt általában előnyösebb a szervezet számára.

Elengedhetetlen a kenyér az étrendben?

Erre a kérdésre meglehetősen egyértelmű és egyszerű válasz adható. A kenyér semmiképpen sem nélkülözhetetlen. Semmi olyat nem tartalmaz, amit ne lehetne más forrásból bevinni. A kenyér talán legfontosabb összetevője a rost. Az emberi táplálkozásban nélkülözhetetlen, de a kenyér messze nem az egyetlen (vagy akár a legjobb) rostforrás. A rostokat elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből célszerű bevinni, mertEzek az élelmiszerek sok szempontból hasznosabbak, mint a közönséges kenyér.

Ne hagyja figyelmen kívül
A legjobb rostkiegészítők összehasonlításában megtalálod a legjobb termékeket, amelyek segítségével pótolhatod a hiányzó rostokat.

A pékáruk hatalmas előnye a könnyű elkészíthetőségük. Ha éhes vagy, de nem akarsz túl sok időt szánni az elkészítésre, egyszerűennyúlj egy szelet péksüteményért, és máris kész vagy. De egy kis erőfeszítéssel még csak tészta sem kell ahhoz, hogy egy könnyű és gyors nassolnivalót készíts. Inspirációért nézd meg 11 tippünket az iskolai/munkahelyi (fehérjével teli) fitnesz uzsonnákhoz.

pékáruk és egészséges ételek
A hagyományos fehér kenyérnek számos alternatívája van.

Kerülni kellene a péksüteményeket?

Ezzel el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez. A sütemények tényleg olyan rosszak, mint ahogy mondják? A valóság az, hogy a fehér kenyér valóban nem előnyös a szervezet számára. Sőt, mondhatni, hogy csak arra szolgál, hogy megtöltse a gyomrot és elűzze a az éhséget, pedig szinte semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, amit a szervezet hasznosítani tudna. Másrészt viszont semmi olyat nem tartalmaz, ami alapvetően káros lenne a szervezetre. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a kenyér tele van kalóriával, ami nagy problémát jelenthet, ha például diétázunk. Ha azonban szem előtt tartod ezt a szempontot, akkor nincs okod túlzottan aggódni a pékáruk miatt.

Természetesen nem tanácsos a fehér kenyeret az étrend alapjává tenni. Ha azonban időnként szívesen megenged magának egy-egy friss zsemlét, az nem jelent katasztrófát. Ha minden szükséges tápanyagot más forrásból is be tudsz szerezni, a kenyérfogyasztás nem fog ártani.

Milyen alternatívák vannak?

Ezen a ponton érdemes hozzátenni, hogy a hagyományos fehér kenyér helyett mindig érdemes a jó minőségű teljes kiőrlésű kenyeret választani. Ha nem akarod megtagadni magadtól a péksüteményeket, de a lehető legjobb diétára is szükséged van, akkor a szupermarketben kapható péksütemények helyett a pékségekből származó minőségi péksüteményeket részesítsd előnyben. Ráadásul a sütés szerelmesei otthon is süthetnek minőségi péksüteményeket, így teljes kontrollt gyakorolhatnak az alapanyagok felett. Használhat például teljes kiőrlésű hajdinalisztet, amely rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz. Egy másik alternatíva az, hogy a lisztet más összetevőkkel helyettesítjük a receptekben. A zabpelyhes süti receptünkben például nincs szükség lisztre.

Ne hagyja figyelmen kívül
Összeállítottunk egy listát a 16 legjobb alacsony szénhidráttartalmú ételről.

Végső összefoglaló

A fehér kenyér táplálkozási szempontból tényleg nem egy csoda, és a legtöbb esetbenA legtöbb esetben csak a gyomor megtöltésére szolgál, anélkül, hogy fontos tápanyagokkal látná el a szervezetet. Ezért mondhatjuk, hogy szinte üres kalóriákat tartalmaz. Az viszont túlzás, ha azt mondjuk, hogy a kenyér árt az egészségnek, és mindenképpen kerülni kell. A kenyér semmiképpen sem képezheti az étrend alapját, és mindenképpen tanácsos megpróbálni mással helyettesíteni. Ugyanakkor nem árt, ha időről időre megengedjük magunknak.

A mai témához ennyi volt a mai napra. Ha azonban bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj nekünk az alábbi hozzászólásokban.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.