Képzés

A legjobb vállgyakorlatok: van egy teljes listánk videókkal!

Az egyes izomterületek legjobb gyakorlataira összpontosító sorozatunk következő részében a vállakkal foglalkozunk. A széles vállak sokat tesznek hozzá a fizikum általános esztétikájához, ezért semmiképpen sem érdemes megfeledkezni róluk, vagy elhanyagolni őket. Milyen gyakorlatokat érdemes tehát beépíteni az edzéstervedbe? Összeállítottuk neked a 8 legjobbat!

Félkaros fekvőtámaszok

Hogyan is kezdhetnénk mással, mint az abszolút alapokkal. Az egykaros fekvőtámasz egy nagyon hasznos és összetett gyakorlat, amely tökéletesen igénybe veszi különösen az elülső és a középső deltaidat. Ennek a gyakorlatnak számtalan variációjával találkozhatsz, ezek közül néhányat cikkünkben bővebben is tárgyalunk. Mivel ehhez a gyakorlathoz csak egy padra és egykaros szalagokra van szükséged, bármelyik edzőteremben könnyedén elvégezheted.

Helyes végrehajtás

Főleg kezdők számára a legjobb, ha a fekvőtámaszokat egykezes fekvőtámaszokkal, háttal megtámasztva végzed. A pad háttámláját úgy állítsd be, hogy kényelmesen tudj ráhajolni (tehát ne 90 fokban). Ha azonban túlságosan hátradőlsz a gyakorlat közben, akkor a mellizmaidat jobban igénybe veszed, ami ebben az esetben nem kívánatos. Alul az egykezesnek nagyjából az orroddal egy magasságban kell lennie. Feszítsd össze a vállaidat, hogy az egykezeseket egyenes vonalban simán a fejed fölé emeld. A felső fázisban nem kell könyökben kinyújtani a karokat, mivel a vállak ebben az esetben már nem lennének megfeszítve, de a kinyújtást érdemes közelebb vinni.

Mire kell figyelni

Az egyik leggyakoribb hiba az elégtelen mozgástartomány. Ez vagy abban nyilvánul meg, hogy a félkarú karok nem érik el az orr szintjét a lefelé fázisban, vagy abban, hogy nema felső fázisban megállítod a mozdulatot, amikor a karok még egészen behajlítva vannak. Ez főként a nem megfelelően megválasztott terheléssel függ össze, ami nem teszi lehetővé a gyakorlat technikailag helyes végrehajtását.

Ne hagyja figyelmen kívül
Nem tudja, hogyan ütemezze az edzést, hogy maximalizálja az izomnövekedést? Találd meg a választ cikkünkben Hány ismétlés és sorozat a maximális izomnövekedéshez?

Húzódzkodás a csigán

A felülnyomás egy olyan gyakorlat, amelyet a legtöbben jól ismernek. Tökéletesen megcélozhatod vele a középső deltaizmokat, és sokak szerint ez a legjobb gyakorlat a nagy vállak számára. A csigán kívül a karfekvőt egykezes súlyzókkal vagy egy speciális gépen is végezheted. Mi azonban a csigásat tartjuk a legjobb megoldásnak, mivel az egész mozgás során nyomást gyakorol a vállakra (ami az egykezesről nem mondható el).

Helyes végrehajtás

Felállhatsz egyenesen a csigához, vagy a másik kezeddel megfoghatod a csigatornyot, és kissé elhajolhatsz tőle. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb szögben emelje fel a csigát, és nagyobb mozgástartományt érjen el. Hajlítsa be kissé a karját a könyökénél, és egyenletes mozdulattal húzza fel a csigát vállmagasságig.

Mire kell figyelni

Ehhez a gyakorlathoz válasszon könnyebb súlyt, amit technikailag helyesen tud végrehajtani. Gyakori hiba, hogy az emberek a törzsük mozgatásával, lendítéssel vagy vállrándítással segítik magukat. De mindezek a mozdulatok különböző izomcsoportokat vesznek igénybe, ami nyilvánvalóan helytelen.

Arnold lökései

A klasszikus egykaros fekvőtámaszok egyik népszerű változata az úgynevezett Arnold-féle fekvőtámasz. A különbség a hagyományos fekvőtámaszokhoz képest az, hogy a mozgás során aA tenyereket kihúzzuk, így a vállak több részére is nyomást gyakorolunk.

Helyes végrehajtás

Az Arnold fekvőtámaszok végezhetők háttámlával vagy anélkül. Az alsó fázisban a kezek a tenyérrel a test felé fordulnak, így azok is jobban a test előtt helyezkednek el, mint a normál fekvőtámaszoknál. A felfelé irányuló mozgás során azonban a kezek a test felé fordulnak, azaz ugyanabban a helyzetben vannak, mint a klasszikus egykezes fekvőtámaszoknál. A lefelé irányuló mozgás során a kezeket ismét úgy kell elfordítani, hogy a tenyér a test felé nézzen.

Mire kell figyelni

A leggyakoribb hibák alapvetően ugyanazok, mint a normál fekvőtámaszoknál. Az Arnold fekvőtámaszoknál azonban ajánlott könnyebb súlyt használni, mivel technikailag megterhelőbbek. Ezért nagyobb a veszélye annak, hogy tudtán kívül segítünk magunkon, például azzal, hogy ringatjuk a testünket.

Ne hagyja figyelmen kívül
Elég gyakorlatot ismersz, de nem tudod, hogyan állítsd össze őket egyéni edzésekké? Olvassa el edzésterv férfiaknak című cikkünket. Mit kell követni?

Tengelyes állhúzás

A tengelyt az állhoz húzni nagyon hasznos gyakorlat, de nagyon könnyű elrontani is. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetned a megfelelő technikára, és nem szabad túlságosan arra koncentrálnod, hogy milyen nehéz súlyzót emelsz. A jobb fogás érdekében javasoljuk, hogy az ez tengelyt válasszuk. A görbületének köszönhetően jobban el tudod forgatni a karodat, ami megkönnyíti az egész mozdulatot. Hasonlóképpen, a gyakorlatot az alsó csigán is elvégezhetjük, ahol ismét egy enyhén ívelt fogantyút ajánlunk választani.

Helyes végrehajtás

Fogd meg a tengelyt körülbelül vállszélességben. Választhat azonban kissé szélesebb vagy keskenyebb fogást is, attól függően, hogy mi felel meg Önnek. Egy egyenletes mozdulattal húzd a fogantyút az álladhoz, mintha valaki zsinórokat kötne a könyöködre és felemelné azt. Lehetséges, hogy a könyököd a válladon legyen a tetején. Ha azonban ilyenkor kellemetlen érzést érez, csak a könyökét emelje fel a váll magasságáig. Ezután engedje le a súlyzót ellenőrzött módon.

Mire kell figyelni

A súlyzó felhúzásakor ügyelj arra, hogy az mindig közel legyen a testedhez. A súlyzó ellenőrizetlen leengedése vagy a nem megfelelő mozgástartomány szintén gyakori hiba.

A géphez való nyúlás

A gépi deadlift megfelelő alternatívája a csigás deadliftnek, amelyet a cikk elején tárgyaltunk. Az érintett izmok ebben az esetben is ugyanazok, azonban egyesek úgy találják, hogy a speciális gépek egy kicsit jobban megfelelnek nekik. Ezért nem árt időről időre kipróbálni valami újat, és váltogatni a kettőt. Emellett a gép használata akkor is megfelelő, ha például már korábban is végezte a gyakorlatokat.korábbi gyakorlatok után, mert a gépek általában nem teszik lehetővé, hogy megváltoztassa a mozgáspályát, és megkönnyítse a gyakorlatot.

Helyes végrehajtás

Üljön a gépre, és fogja meg a fogantyúkat. Állítsa be a háttámlát és az ülést úgy, hogy a gyakorlat végén vállmagasságban legyen. Emelje fel a súlyt egyenletes mozdulattal, és engedje le kontrolláltan. Mozdulatának útját általában a gép határozza meg, így nem engedi, hogy bármilyen módon megváltoztassa azt. Ez megkönnyíti a gyakorlatot, különösen a kezdők számára.

Mire kell figyelni

Mivel a gépek nem teszik lehetővé, hogy sokkal könnyebbé tegye a gyakorlatot, a leggyakoribb hiba az, hogy nincs elég mozgástartománya. Ez a túl nagy terhelésből és a rosszul beállított támaszból is adódhat.

Ne hagyja figyelmen kívül
A kemény edzés után sok fehérjével kell feltöltened a szervezetedet. Különösen a jó minőségű tejsavófehérje segít ebben. Rangsorunkban a legjobb fehérjéket rangsoroltuk, amiket a piacon találhatsz.

Katonai sajtó

A military press egy olyan gyakorlat, amely nagyon hasonlít a félkaros fekvőtámaszhoz. A különbség azonban az, hogy a military presszót tengellyel és általában állva végezzük. Ezért nagyszerű gyakorlat az erő fejlesztésére. Természetesen létezik egy variációja is, a multipressz, amely ellenőrzött mozgáspályát kínál, és kisebb a súlyzó leesésének veszélye. A testközép jobb bevonása érdekében azonban javasoljuk, hogy a gyakorlatot szabad súllyal végezzük.

Helyes végrehajtás

A kiinduló helyzet álló helyzetben van, a súlyzót a mellkasodra helyezve (összekulcsolva). A vállizmok összehúzásával simán emelje a súlyzót a feje fölé (ajánlott a fejét kissé hátrahajtani, hogy a tengellyel ne verje ki a fogait). Ezután engedje le a súlyzót kontrolláltan a kiinduló helyzetbe. A megfelelő kivitelezéshez szükséged van a lábad, a farizmod és a középtested megerősítésére. Ellenkező esetben a súlyzó felemelésétől nagyon könnyen meginoghatsz.

Mire kell figyelni

A leggyakoribb hiba ennél a gyakorlatnál, hogy a térdet alul behajlítod, majd a lábad kiegyenesítésével és a tested felfelé lendítésével segítesz magadon. Probléma az is, ha a gyakorlat során nem erősíted meg kellőképpen a test közepét és a fenekedet. Egy másik gyakori hiba, hogy a könyököket a testtől távolabb húzza, ahelyett, hogy a test elé tenné. Emellett egyesek a tengelyt hátrahajlított csuklóval tartják (mint egy átmozgatásnál), ami érthetően helytelen.

Alkar a csigán

Bár az elülső delta általában a vállak legfejlettebb része, nem jó ötlet teljesen megfeledkezni róluk, és kerülni az őket célzó gyakorlatokat. Az egyik ilyen az alkarvonalas curl, amely tulajdonképpen a súlyzós curl alternatívája, de a középső delts helyett az elülső deltseket veszi igénybe. Ismét van egy egykaros változat is, de az nem terheli a vállakat az alsó fázisban.

Helyes végrehajtás

Állj háttal a csigának, és fogd meg a fogantyút úgy, hogy a kábel a lábad között haladjon. Egy egyenletes mozdulattal nyújtsd ki a karjaidat magad előtt, majd engedd le őket kontrolláltan. Ahhoz, hogy a vállára gyakorolt nyomás végig fennmaradjon, javasoljuk, hogy szükség esetén tegyen egy lépést a csigától távolabb, hogy a csiga súlyát alul még mindig a levegőben kelljen tartania.

Mire kell figyelni

Ennél a gyakorlatnál szinte ugyanolyan hibákkal lehet találkozni, mint a súlyemelésnél. A leggyakoribb, hogy ringatózol a testeddel, és különböző mozdulatokkal segíted magad. Arra azonban ügyelj, hogy a karok leengedése közben lefelé irányítsd a súlyt. Ezért célszerű kisebb súlyt választani, amellyel technikailag mindig helyesen tudod végezni a gyakorlatot.

Félkaros alkarhajlítás

A vállak edzésekor nem szabad megfeledkezni a hátsó deltaizmokról sem, amelyek jellemzően a legkevésbé fejlettek. Az alkarhajlítás kiváló gyakorlat arra, hogy célba vegye őket, és maximális növekedést érjen el. Mint más gyakorlatoknál, itt is létezik csigás variáció.

Helyes végrehajtás

A kiinduló helyzet vagy álló helyzetben, előrehajlítva, vagy padon ülve (szintén előrehajlítva), a karokat a földre leeresztve. Folyékony mozdulattal emeljük fel a karokat fejmagasságig. A karoknak végig egyenesnek kell lenniük, legfeljebb nagyon enyhén hajlítva. Ezután engedjük le a karokat ellenőrzött módon.

Mire kell figyelni

Gyakori hiba ennél a gyakorlatnál a karok hátrafelé lendítése vagy a test ringatása. A nem eléggé előre hajlás és a korlátozott mozgástartomány szintén hiba. A legtöbb hiba gyakran a túl nagy súly megválasztásából adódik. Ehhez a gyakorlathoz valóban elegendő viszonylag könnyű súlyzók használata, és mindig a megfelelő technikára kell összpontosítani.

A mai cikkre ennyi volt tőlünk. De nagyon örülnénk, ha a cikk alatti hozzászólásokban felvennéd velünk a kapcsolatot, ha bármilyen kérdésed van.

Miért bízhat bennünk?

Hasonló cikkek

Megbeszélés (0)

Kérdése van? Vagy csak a véleményét szeretné kifejteni? Küldjön nekünk egy megjegyzést.