A ghí szó szerint jelenséggé vált az egészséges táplálkozás világában az elmúlt néhány évben. Sokan nem hagyják szó nélkül, és kiemelik az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatását. A keleti kultúrákban ugyanis több ezer éves hagyománya van a fogyasztásának. Tényleg ennyire egészséges tehát a ghí, és hogyan viszonyul a hagyományos vajhoz? Ezt nézzük meg mai cikkünkben.
Mi a ghee?
Azok számára, akik eddig elkerülték ezt az ételt, először is tekintsük át röviden, hogy mi is valójában a ghee. Ez az úgynevezett tisztított vaj, azaz a laktóztól és a tejfehérjéktől megfosztott vaj. Maga az elnevezés az Ayurveda-ból származik, és Indiában vagy Pakisztánban értékelik.a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai és kiváló táplálkozási tulajdonságai miatt.
Fő előnye, hogy nem kell hűtőben tárolni, és megfelelő felhasználás eseténMegfelelő feldolgozás és tárolás esetén több hónapig frissen tartható. Emellett alacsonyabb a füstpontja, így nem ég meg olyan könnyen, és gyakran fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják.
Hogyan készül a ghee?
A ghí készítésének eljárása valójában nagyon egyszerű, és nemcsak az ázsiai kultúrákban, hanem a miénkben is sok háztartásban használják. A cél elsősorban az, hogy a vaj folyékony részét elválasszuk a szilárd részektől. Az eredeti ghí bivalytejből készül, de természetesen a mi vidékünkön leggyakrabban tehéntejből készült ghível találkozhatunk.
A vajat kis lángon addig főzzük, amíg a vaj kezd elválni a habtól. Ezt azután összegyűjtik, és a vajat a legkíméletesebb lángon kb. 8 órán át hagyják főni. Ezután tiszta ruhán keresztül leszűrjük, és a folyamatot többször megismételjük.
Az eljárás egyszerű, de meglehetősen hosszadalmas. Ha nincs kedve hozzá, természetesen vásárolhat ghít már feldolgozott formában is.
A ghí tápértékei
Mint már említettük, a ghít kiváló tápértékei miatt becsülik. Ebben a tekintetben nemhogy megegyezik, de még a vajat is felülmúlja, bár csak kis mértékben. Mind a vaj, mind a ghí tápértékét elsősorban a zsírból nyeri, ami logikus.A ghí azonban teljesen laktóz- és kazeinmentes, így az intoleranciában szenvedők számára is alkalmas.
A vaj és a ghí tápértékének összehasonlítása
Ghee |
Vaj |
|
Energia |
3760 kJ |
3100 kJ |
Zsírok |
100 g |
83 g |
Telített zsírsavak |
68 g |
51 g |
Fehérje |
0 |
1 |
Szénhidrátok |
0 |
1 |
* A megadott értékek mindkét termék 100 grammjára vonatkoznak.
A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy avajhoz képest a ghí nagyobb tápanyagtartalommal rendelkezik, mint a vaj. és mivel nem tartalmaz fehérjét és a tej szénhidrátját, a laktózt, gyakorlatilag tiszta zsír.
A ghí felhasználása
A ghí ugyanúgy használható, mint a közönséges vaj vagy olaj. Pároláshoz, sütéshez, pörköléshez vagy sütéshez használják. Ez a fő összetevője a jelenleg nagyon népszerű bulletproof kávénak is, amely szó szerint sláger lett bizonyos fitneszkörökben.
Az igazság az, hogy a ghínek nagyon kellemes vajízű íze van, és tovább tart, mint a normálami mindenképpen előnyére válik, és szélesebb körű felhasználási lehetőségeket kínál. A magasabb égéspontja azt is jelenti, hogy nem keletkezik annyi káros anyag, mint a hagyományos vajjal való sütésnél.
Tehát a ghí egészségesebb, mint a hagyományos vaj?
A ghí előnyei elsősorban hosszú eltarthatóságában, magas égéspontjában és abban rejlenek, hogy még a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Emellett továbbra is megőrzi kiváló ízét, és valóban számos előnnyel jár a konyhában. Bizonyos tanulmányok azt is sugallják, hogy segít növelni az A-vitaminszintet, miközben segít a a gyulladás és bizonyos szívbetegségek kockázatának megelőzésében az omega-3 zsírsavak révén.
Másrészt az értékei nem csodával határos módon jobbak, mint a vajé. Ráadásul magas hőmérsékleten a benne lévő koleszterin oxidálódhat, ami összefüggésbe hozható különböző betegségek kialakulásával. Azonban semmiképpen sem csodaszer, ami segíthet a fogyásban vagy a szervezet méregtelenítésében. Ezeket az állítólagos hatásokat soha nem bizonyították, és valószínűleg pusztán a reklámon alapulnak, nem pedig ellenőrzöttArról nem is beszélve persze, hogy a kereskedelemben reklámozott étrend-kiegészítők formájában történő méregtelenítés teljesen haszontalan.
Összefoglalva, a ghínek van néhány előnye a vajjal szemben, és a laktózérzékenyek számára is.Azonban semmit sem szabad túlzásba vinni, és ez a ghíre is vonatkozik. A legtöbbet akkor hozhatja ki belőle, ha nem lépi túl a napi 1-2 teáskanálnyi adagot.
Miért bízhat bennünk?
Hé! Hé! Mirek vagyok, és egy kis szünetet leszámítva szinte a kezdetektől fogva a Fitnessio dolgozom. De előtte pár évig csak az edzőteremben éltem, deadlifteltem és power triatlonoztam, versenyekre jártam és nyertem pár érmet.
Talán a WUAP szövetségben elért országos rekordot értékelem a legjobban. De az edzés mellett érdekeltek az ételek és a táplálékkiegészítők is, szerettem élvezni a szabadidőmet...Szabadidőmben különböző kutatásokat és szakmai könyveket olvastam, hogy minél többet tudjak.